17. nap - Zöldséges tasak

17. nap

Zöldséges tasak varrása


zsakocska.jpg


Egyre több embernek fontos a nejlonzacskó-mentes vásárlás, de nem mindenki tud varrni. Ezért ez egy nagyszerű, sajátkészítésű karácsonyi ajándék lehet a környezettudatos családtagok, barátok számára.


A zsákokhoz itthon elfekvőben lévő vékony, puha szúnyoghálót használtam fel, de megvarrhatod csipke- vagy organza függöny maradékából, esetleg tüllből is. Ezek a zsákocskák azért olyan teherbíróak, mert megerősített varrással készülnek.


Szükséges hozzá:

- 28 cm széles, 60 cm hosszú hálós anyag

- 5 cm széles, 28 cm hosszú vászon csík

- 75 cm hosszú, vékony, könnyű zsinór


A zsák kész mérete: 25 cm széles, 31 cm magas. A tasak alján nincs varrás, hanem hajtott anyagból készül, így alul nem szakad ki, ha belepakolunk. A két oldalán 1,5 -1,5 cm a varrásszélesség, itt francia-varrással varrtam össze (egyszer keskenyen, aztán szélesébben). Ezek az anyagok nem foszlanak, tisztázni nem kell, viszont a francia-varrással kellően megerősítjük az oldalát.

A szegőpántot hosszában félbehajtva levasaltam. A két végét 1,5 -1,5 cm szélességben behajottam és levarrtam. A pánt egyik hosszanti oldalát színt színnel szemben ráfektettem a zsák szájára, úgy, hogy a végei az egyik oldalvarráshoz essenek, és pont körbeérjen. 1 cm szélesen felvarrtam.

Utána félbehajtottam a pántot a vasalás mentén, és a belső szélét 1 cm szélesen behatjva, végigvarrtam még egyszer körben. A nyíláson befűztem a zsinórt.


Ha nem ismered a francia-varrást, akkor megnézheted a Vászon táska varrása c. videóban, amit minden hírlevél-feliratkozónak elküldünk. 


Jó munkát!