Bemutatkozás

arckep2.JPG


Flaskay Noémi vagyok, ruhaipari mérnök, szabás-varrás oktató


Számomra a szabás-varrás nemcsak munka, hanem a legszebb hobbi is. Olyan hobbi, amivel másoknak is örömet okozhatok, ugyanakkor kreatív tevékenység is, amivel kifejezhetem a saját stílusomat az öltözködésben és a lakberendezésben is.


Miért pont IdaStyle?
A varrás szeretete a családunkban a Nagymamámtól ered. Idának hívták, nagyon közel állt hozzám. Nagymama rengeteg gyönyörű ruhát álmodott meg és készített öt lányának, és varratni jártak hozzá a város asszonyai, lányai. Édesanyám örökölte a kreativitást és a szakma szeretetét is, 40 évig dolgozott ruhaipari technikusként. A munkája mellett rengeteg egyedi ruhadarabot készített (és készít) a családnak. Sokat tanulok Tőle még most is.

Textilek, szabásminták között nőttem fel, így korán megfertőződtem. Már 6-7 éves koromban babaruhákat öltögettem kézzel, 8 évesen odaülhettem nagymamám lábbal hajtható Pfaff gépéhez, és azonnal "elkapott a gépszíj". Az egyik divatlapban játékbabára való szabásminták voltak, és addig nyaggattam anyukámat, míg el nem kezdte tanítani nekem a szabás-varrás trükkjeit. Ez olyan jó játék volt, hogy csak 12-13 évesen hagytam abba a babaöltöztetést - és rögtön áttértem arra, hogy magamnak varrtam és kötöttem. Tinédzserként nem érdekeltek a drága márkás holmik, ha valami menő cuccot láttam, azon törtem a fejem, hogy tudnék hasonlót (de azért mégis mást) csinálni.

A gimnázium után az akkori KMF-re (ma Óbudai Egyetem) jelentkeztem, ahol ruhaipari mérnöki oklevelet szereztem. A szakon belül a szerkesztés-modellezésre szakosodtam. Utána 2 évet dolgoztam tervező-modellezőként, mellette esténként szériázást, varrást vállaltam. Akkoriban sorra zártak be a ruhagyárak, így félretettem szép álmaimat és pályát módosítottam. Azóta szereztem egy marketinges diplomát, dolgoztam több kereskedelmi cégnél és a saját online vállalkozásunkban. A munka mellett, rövidebb-hosszabb kihagyásokkal varrtam, főként az otthonunkat és a családot öltöztettem, ritkábban magamat is.

2016-tól ismét első helyre került az életemben a varrás. Az anyagismeret és technológiák terén mindig van mit tanulni, főként angol nyelvű szakirodalomból képzem magam. A szabásminta szerkesztést, modellezést, méretsorozat készítést immár digitális formában is művelem. 


2017-ben kezdtem tanítani, 2019 szeptemberében megalapítottam a Csepeli Varróiskolát, ahol kezdőtől a haladóig több szinten tartok varrásoktatást és tematikus workshopokkal is várom a hobbivarrókat.


Az IdaStyle.hu

Magyarországon talán az első webshop, mely

saját tervezésű

digitális női ruha szabásmintákat kínál,

oktatóanyaggal együtt,

hobbivarróknak.


2020-ban megnyitottam az IdaStyle.hu szabásminta webáruházat, ahol a szabásminták mellett digitális oktató anyagokat (letölthető munkafüzeteket és oktató videókat) kínálok a kezdő és haladó hobbivarróknak.

Egyre bővülő hobbivarró közösségünk megtalálható a Facebookon, a Varrás titkok zárt csoportban, ott is várlak Benneteket szeretettel! 

Flaskay Noémi
ruhaipari mérnök


IMG_3383.JPG