A szabásmintákról

Jo_szabasmintak.png


Ha túl vagy már néhány függöny, szatyor, tároló és sok más hasznos tárgy varrásán, egyszer csak eszedbe jut, hogy tovább kellene lépni és belevetni magad a ruhavarrásba.

Csak biztatni tudlak: ha ez a pillanat elérkezik, ne fogd vissza magad, vágj bele!
Mi, nők, sokan egyetértünk abban: a legnagyobb öröm a varrásban, amikor a tükörbe nézünk és csinosnak látjuk magunkat a saját készítésű ruhánkban. Azt akartad hozzátenni: és amikor mások megdicsérnek? Igen, valóban, az is nagyon motiváló.


Na de hogyan fogj hozzá?

Varrás magazinok

Keringenek az interneten olyan tanácsok, hogy:

– terítsd ki egy ruhádat, vágd körbe!
– bontsd szét a kedvenc ruhád, másold le a részeit!
– szerezz egy ingyenes mintát, és alakítgasd igényed szerint!

Én azt javaslom, NE így kezdj neki!

A ruhák többségét nem lehet síkban kiteríteni, kivéve néhány nagyon egyszerű darabot (pl. ujjatlan póló). A bevarrott ujjnak, vagy egy nadrágszárnak viszont már nem tudjuk lemásolni a szögeit, íveit. Tudtad például, hogy a legegyszerűbb pólón is más íve van a karöltőnek és az ujjának elöl és hátul? Szétbontott ruhákról sem jó szabni, mert a hordás során már eldeformálódtak, és őszintén, minek tennél tönkre egy jó ruhadarabot? Alakítani pedig csak utána tudsz, ha már elég tapasztalatot szereztél a szabásban.

Tapasztalat híján sok munka, idő- és anyagpazarlás, mire önállóan kikísérletezünk magunknak egy ruhát, és előfordul, hogy mégsem lesz olyan, mint szeretnénk. Szóval, kezdő varróknak nem kell más a szabáshoz, mint kész szabásminták, de azok jók legyenek.

A SIKERES VARRÁS ALAPJA A JÓ SZABÁSMINTA 
 
– ez nekem tapasztalatom, meggyőződésem, sőt, afféle hitvallásom.

Szabás

Szabásmintákat rengeteg (nagyrészt külföldi) forrásból be lehet szerezni, néha nagyon jó áron. Vannak divatlapok szabásminta melléklettel. Ezeken kívül pedig van sok külföldi forgalmazó, akinek az oldaláról letölthető, otthon kinyomtatható mintákat rendelhetünk. Ami jó minőségű, természetesen nem ingyenes, hiszen sokat dolgoznak rajta a szakemberek. Mindig olyan forrásból vásároljatok, ahol vannak értékelések, ellenőrizhető a minőség. Külföldön sokféle nyomtatott szabásminta (Simplicity, Vogue, Burda Style, stb.) is rendelhető postai úton, itthon ezek beszerzése nehézkes és költséges. A Pinteresten találunk rengeteg ábrát méretekkel, profiktól és lelkes amatőröktől is, ezek többsége inkább segédlet, ötlet, és csak kis hányada valódi szabásminta.

Mi alapján válasszunk a kínálatból? Mitől jó egy szabásminta? 


(Az alábbi követelményeknek a magazinok mind megfelelnek, viszont ha más forrásból vásárolsz, ezeket ellenőrizd.)

– Legyenek jó fotók a kész ruháról vagy legalább jól értelmezhető, méretarányos rajzok (gyártmányrajzok), elöl- és hátulnézetből, hogy lásd a fazont.
– Több méretben rendelkezésre álljon. 
– Legyen hozzá mérettáblázat, melyből kiválaszthatod a neked megfelelő méretet. Legyen megadva legalább a testmagasság, mell-, derék- és csípőbőség. Ha nem is mindenben egyezik a méreteiddel, de ez alapján fogod tudni, hol kell alakítanod. (Jó tudni, hogy a szabásminták méretezése általában nem azonos a készen vett ruhák méretezésével. )
– Tartalmazza az ajánlott anyagfajtákat (jó, ha a rugalmasság mértékét is), a szükséges kellékeket és anyagmennyiséget.
– Pontosan szerkesztett, arányos és illeszkednek egymáshoz az elemek.
– Rajta van minden szükséges jelölés (illesztési pontok, hajtások, szűkítők, szálirány, stb.)

– És az EXTRA, ami nagyon sokat ér: van hozzá részletes varrási útmutató (ismert nyelven), nem neked kell kitalálni a műveleteket, a sorrendet, a megvalósítás módját. Ezzel nagyon sok bosszúságot, bontást lehet elkerülni.

Ugye, így már érted, miért könnyebb egy szakember által készített szabásmintát használni, mint szabad kézzel méregetni, rajzolgatni és szabni?
A műveletek leírásából a kezdők sokat tanulhatnak, de a gyakorlott varróknak is nagyban segíti a munkáját.


Az IdaStyle szabásminták készítésénél én magam is arra törekszem, hogy megadjak minden információt a kezdő hobbivarrók részére is. Ezért minden modellhez részletes munkafüzetet készítek, melyben van mérettáblázat és javaslat az egyedi átalakításokra, a modell rajza, anyag- és kellékjavaslat, szükséges öltésfajták, eszközök listája, teríték rajz és sok-sok fotóval illusztrálva mutatom be a varrás menetét. Néhány modell varrását pedig videóra is vettem. 
Szabásmintáimat nagy mérettartományban, az átlagostól eltérő testmagasságokra és testalkatokra is kínálom, egyes mintákat 34-50-es méretig, és 3 különböző testmagasságra is elkészítettem. 


IdaStyle - a magad varrta ruhatár


- magyar tervezőtől,

- magyar testalkatokra,

- nagy méretválasztékban,

- részletes varrási útmutatóval (videóval is)

- kezdő szinttől is.

A szabásmintákat digitális és borítékos változatban is megrendelheted.


MEGNÉZEM A SZABÁSMINTÁKAT


Ida Style szabásminta




Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.