Mi a ferdepánt?

Mi a ferdepánt, és mi nem az?

Sokan összekeverik az egyéb szegőpántokkal, megkötőkkel.


A ferdepánt (srépánt) csak szövött anyagból készülhet, pontosan 45 fokos száliránnyal szabva. Készen (leszabva és bevasalva) kaphatók vászon és szatén pántok, és házilag is elkészíthetjük szinte bármilyen szövött anyagból, igény szerint. A házilag készített ferdepánt azért is praktikus, mert a ruhát, táskát így a saját anyagával is szeghetjük, a maradék anyagainkat pedig felhasználhatjuk.

Ferdepánt


 

A szabásnál az egyenletes szélesség is lényeges, amit legkönnyebben körkés és patchwork vonalzó segítségével tudunk elérni. Persze ha nincs más, akkor jó a szabóolló is, de ajánlott felrajzolni a vonalakat. Ha négyzet az anyagod, akkor a pontos szöget nem nehéz eltalálni (átló, ugye, ezt tudjuk), de ha téglalap, akkor figyelj arra, hogy mérd ki a 45 fokot (ami nem a téglalap átlója).  Azért hangsúlyozom a pontosságot, mert más száliránnyal szabva a pántunk a felvarráskor el fog csavarodni. 


Nem baj, ha kisebb méretű az anyagod, szakszerű toldással gyakorlatilag végtelen hosszú pántot tudsz készíteni. A ferde toldás nem befolyásolja a pánt használhatóságát, a toldás bárhová eshet, nem feltűnő és nem vastag.

Így készítsd a ferdepánt toldását: 
 

Pánt szabásaFerdepánt toldása


Pánt toldása

Ahhoz hogy a ferdepántot egyenletes varrásszélességgel tudjuk felvarrni, előre be szoktuk vasalni a széleit. A ferdepánt hajtogató eszköz ehhez jó kis segítség (angolul így keressétek: bias tape maker).

Ferdepánt készítő


 Mutatok példákat, mire jó a srépánt. Használhatod íves szélű patchwork munkák szegésére, mint ez az edényfotó, vagy ruhákra, mint a blúzom nyakának és az ujján lévő íves nyílásnak a tisztázására.


Ferdepántos szegés


Nyakkör szegése


Ferdepántos szegély Egyenes oldalak szegésére (pl takaró) és megkötők (maszk, stb) készítésére ne a ferdepántot válaszd, hanem egyenes száliránnyal szabj szegőpántot, ami stabilabb, nem nyúlik és könnyebben is szabható.

 

Nem nevezzük ferdepántnak a rugalmas (jersey, passzé, stb) szegőpántot, amit például a pólók nyakára varrunk. Mivel a kötött-hurkolt anyagok (jersey futter, stb) alapból rugalmasak, ezért ezekből nem ferdén, hanem keresztben szabjuk a pántokat a nagyobb nyúlás irányába.

Még több technikai részletet tartalmaznak az IdaStyle szabásminták és munkafüzetek, válogass az IdaStyle modellekből itt! (kattints) 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ha szeretnél értesülni az újabb cikkekről, varrás tippekről, szabásmintákról, regisztrálj a Hírlevélre itt (kattints). 

A regisztrációd után egy ajándék varrós videót küldök.Ha tetszett a cikk, köszönöm, ha másokkal is megosztod.