Férfiing kicsiben

ing.jpg


Tavaly nyáron egy kedves ismerősöm megkért, hogy a másfél éves unokájának varrjak egy kockás inget, mert a család minden férfitagjának van, csak a legkisebbnek nincs. A nagypapának két egyforma inge volt, az egyiket feláldozták az ügy érdekében. A fotókat egy éve őrizgetem azzal a céllal, hogy írni fogok róla. Felnőtt ingből fiúing készítése újrahasznosítási ötletnek is jó, bár itt nem ez volt a fő szempont.

Kisfiú ingben

Csak annyit kértek, hogy rövid ujjú, elöl gombos, lehetőleg galléros ingecske legyen, a részleteket rám bízták. A méretvétel miatt kaptam egy kinőtt kis inget, aminél egy-két számmal nagyobbat szerettek volna. A szabásmintát egy régi mintám átalakításával készítettem, ami túl bő volt és sima galléros. Elterveztem, hogy az új ing különszabott gombolópántot, dupla vállrészt, kiflis gallért, zsebeket, és íves alsó szegélyt fog kapni. A szabásminta átalakításával kezdtem, de a gallér állórészét menet közben találtam ki, és kétszer is kiszabtam, megvarrtam, mire sikerült eltalálnom a méretét. Ezt megúszhattam volna, ha van egy pontos, kész szabásmintám. A pontosan megszerkesztett, kész szabásminta óriási segítség, idő- és anyagspórolás!

Fiúing


 Ha érdekel, hogyan készülnek a férfi ingek, vagy gyerekméretben varrnál hasonlót, tarts velem, a következőkben leírom a menetét. A leírás célja most az, hogy elmondjam, mire érdemes figyelni, ha inget varrsz. Kezdőknek inkább olvasásra ajánlom. Ha haladó vagy, nyugodtan hozzáfoghatsz, de szerezz be egy jó méretű és pontos szabásmintát.


Nagyból kellett kicsit csinálnom, de ne hidd, hogy sok anyag maradt kihasználatlanul - és nem a gallér kísérleteim miatt. A tervemhez ragaszkodva, a zsebeket és a vállrészt 45 fokban, a többi alkatrészt pedig a mintát pontosan illesztve szabtam ki. Ez pedig meglehetősen anyagigényes feladat. Tanács: kockás inghez mindig vegyél legalább 20-30%-kal több anyagot. Itt is, mint minden mintás anyagnál figyelembe kell venni az ismétlődő mintaelemek méretét, irányát - például, hogy 180 fokban elfordítva is tudunk-e szabni belőle, illetve, hogy mely részek lesznek átlósan szabva. 

Akkor kezdjünk is hozzá:
Méregetés, modellezés, szabásminta előkészítése után kiszabtam a részeket: 2 elejét, 1 hátát, 2 vállrészt, 2 ujját, 2 gallért, 2 állórészt (kiflit), 2 gomboló pántot. A gallér részeire és a gomboló pántokra vetexet vasaltam.


Ing szabása


A nagy ing ujjából a szegélyt a paszpólos gombolópánttal együtt megmentettem. Nem túl szépen varrták, de úgy gondoltam, hadd legyen ugyanolyan, mint a nagypapáé. 

Ing ujja

A zsebeknél is meghagytam a gomblyukas szegélyt, ami a nagy ingen volt, csak jóval kisebbre szabtam őket. 

Tudod-e, hogy lehet könnyen egyforma zsebeket készíteni? Sablonnal. Kivágjuk kartonlapból a kívánt méretet, és a széleket ráhajtogatva bevasaljuk a zseb szélét. Utána varrjuk fel. Tuti megoldás, ajánlom!

Ing zseb

Minden részt kiszabtam, és ellenőriztem hogy az elején passzol-e a mintázat.

Ing szabás

 A varrást a vállrésszel kezdtem, ami dupla, így nincs tisztázott anyagszél se elöl, se hátul. Itt a fonákoldalt mutatom:


Ing vállrész

Mindkét ujját felvarrtam a karöltőre, majd eltisztáztam overlock öltéssel. Utána összevarrtam az ujját és az ing oldalvarrásait, majd megint tisztázás jött. Az ujját ezután kellene felhajtani, de az nekem, mint tudjuk, már gyárilag kész volt. 

Ing ujja

A zsebeket is felvarrtam és az ing alját úgy hajtottam fel keskenyen, de duplán, hogy előtte megint vasaltam. 

Ing felhajtása


Aztán jött a gomboló pánt és a gallér varrás.

Ing gallér


A kiflis gallér megérne egy külön posztot is. A lényege, hogy előbb összevarrjuk, levasaljuk, letűzzük a kihajtós részt, aztán rávarrjuk az állórészre, végül felvarrjuk a nyakkörre. 
Ezután következtek a gomblyukak és helyükre kerültek a gombok.

Értékelve a végeredményt, úgy érzem, megérte, hogy több munkát fordítottam rá. Férfiinghez méltóan komoly ruhadarab lett és sikerült vele örömet szerezni az egész családnak.

Nem sokkal elkészülte után a kicsi ing útra kelt és viselője, a kis Ricsi nagy sikert aratott a családi nyaraláson. 

Köszönöm szépen a szuper fotókat Ricsi apukájának és anyukájának, Korcsmár Tímeának, a Budafok Travel tulajdonosának.

Apa és fia


Család



További részletes varrási útmutatókért és szabásmintákért nézz szét az IdaStyle webshopban.

LÁSSUK A SZABÁSMINTÁKAT!


Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.