Beavatás

Mutatok egy érdekességet, hogy mit neveznek a textiliparban avatásnak.

A Textil- és ruhaipari anyag- és áruismeret tankönyvből fotóztam:


Avatás illusztráció


Sokszor felmerül a kérdés, hogy ki hogyan avatja, mossa a varrnivalókat. Az avatás célja zsugorítás, ezért sokan gondolnak még ma is a főzőmosásra, forrázás-lehűtésre. Így is csinálták nagyanyáink régen, a nyers vásznakkal.


Manapság azonban a jó minőségű anyagok - mint látjuk - már a gyárban átesnek az avatáson, ezért otthon már nem kell avatnunk, sőt, sok textilnek káros is a főzés, forrázás. Viszont mosni érdemes, szinte mindent. Sok anyag zsugorodik is az első mosásnál, illetve a tisztítás sem árt, mert nem tudjuk, mennyit utazott, hány évet állt, hol tárolták, mivel kezelték.


Textilek


Az alapelv az, hogy úgy kezeljük a varrás előtt az anyagot, ahogy varrás után is fogjuk kezelni.

Soha nem forrázok, sem 60 fokot nem használok a varrnivaló textilhez, mert károsítja a szálakat, festést vagy a gyári utókezelések (appretálás) hatását közömbösíti.

Úgy tanultuk, hogy a 60+ fokot csak a 100% pamut textília bírja, de annak meg a festése nem szereti. Tudjuk, hogy minden tiszta pamut textil fakul, kopik - ezt gyorsítja meg a forrázás és a gépi koptatás.

Ezért 60-90 fokban csak a világos ágyneműt, törölközőt, damaszt abroszt, konyharuhát, fehér pólókat szoktam mosni. A festett, színes, nyomott mintás vásznaknak bőven elég a 40 fok - így biztos nem sérül a festése, de végleges méretre zsugorodik.


Érdemes arra is figyelni - különösen ha eladásra varrunk - hogy a mosógép a szárazon berakott, keményítővel kezelt, élére hajtott vásznakat csúnyán megtöri, márványosan koptatja. Ezért én mindig kézzel mosom ki az új anyagot, nyomkodva, kiáztatom belőle a keményítőt, ha nem tiszta a leve, akkor mosószerrel és több lében átmosom. Ellenőrzöm, ereszti-e a színét. A kézzel átmosott, öblített anyag már nyugodtan mehet a centrifugába.


A viszkóz, modál, acetát, és egyéb cellulóz-tartalmú anyagok kényesebbek a pamutnál, ezek erősebben zsugorodnak, nem beszélve a lenről. Ezeket tilos 30-40 foknál melegebb vízbe tenni. A gyengébb minőségű len ruha akár minden mosás után összébb tud zsugorodni, és ez sajnos néha csak varrás után derül ki. Ezért lenből inkább a drága, jó minőségűt vegyétek, és számoljatok rá 10-15% pluszt.


A tiszta állati eredetű szálak - gyapjú, alpaka, kasmír, hernyóselyem - ezek elég drágák, ezért valószínűleg ellátnak a boltban tanáccsal, ha ilyet vesztek. A többségük nem mosható, esetleg a mosásálló kezeléssel készült gyapjúszövetet, kevert szöveteket nagy gondosság mellett, kézzel, langyos vízben, speciális mosószerrel mossuk később.

A gyapjútartalmú szövetet sosem mosom varrás előtt - ennek első kezelése a vasalóval való átgőzölés. Ha kevés % a gyapjútartalom, akkor is figyelembe kell vennünk. 


Fonalak


A poliészter és egyéb szintetikus szálak nem igényelnek 30-40 fokos átöblítésnél, mosásnál többet - ezeket be is dobom a mosógépbe szabás előtt.

A fenti alapanyagok mindegyike létezik ma már 5-10% elasztánnal keverve, ami miatt szigorodik a kezelés. Egy pamut pólót moshatunk néha 60 fokban, de az elasztánosat már nem. Sem a farmert, sem más elasztikus ruhát. A finom kis gumiszálak végleg tönkremennek a magas hőtől - lehet, hogy az első mosásnál még nem látszik, de ahogy feszül, használatban van a ruha, egyszerűen eltűnik belőle a rugalmasság, csúnya hullámos lesz, aztán hamar mehet a kukába.


Pólók


Amit itt leírtam, nem szentírás. Abból merítek, amit anyagismeretből tanultam, és ami nekem a gyakorlatban - sok tévedés és rossz tapasztalat után - bevált.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ha szeretnél értesülni az újabb cikkekről, varrás tippekről, szabásmintákról, iratkozz fel a Hírlevélre itt (kattints). A regisztrációd után egy ajándék varrós videót küldünk.