Egy nyári szett - Betti top és háremnadrág

haremnadrag.png


Ez az együttes azután született meg a fejemben, hogy rengeteg szebbnél szebb nyári overált és mindenféle fazonú hárem-nadrágot láttam az interneten. A képnézegetés számomra nagyon inspiráló, de sose szoktam kész ötleteket egy az egyben átvenni, hanem legtöbbször továbbgondolom és úgy lesz belőle valami.

Te hordtál-e már overált? És szeretted? A legtöbb nagyon jól mutat a fotókon, kényelmesnek is látszik, de valljuk be őszintén, mikor a mosdóban ki kell hámozni magunkat belőle…, akkor megfogadjuk, hogy „Ezt aztán soha többé…!”

Így jött az ötlet, hogy készülhetne a lányomnak egy olyan szett, ami overálnak néz ki, de mégsem az, és az alsó része egy hárem-nadrág. Szeretjük a praktikus, variálható ruhákat, ezért is jó, hogy a nadrág és top együtt és külön-külön is hordható. Sőt, mivel ezek a darabok méretben is rugalmasak, még anya is kölcsönkérheti néha a lányától, hm…?

Nadrág és felső


 Hogy mégse kelljen kölcsön kérnem, magamnak is megvarrtam a nadrágot, kicsit máshogy. Lejjebb görgetve megnézheted azt is, mondhatom, irtó kényelmes!

Akkor most vágjunk bele a megvalósításba, és jöjjön először egy nagyon informatív gyártmányrajz, valamint a leírás:

rajz

 A nadrág oldalvarrás nélkül, a derekán és a szára alján rugalmas passzés pánttal készült. A derékpánt 10 cm magas, az erősebb tartás miatt visszahajtva viseljük. A top bebújós, úgynevezett „pillow-case”-fazonú, eleje és háta felső szélébe keskeny rollni-pántot fűzünk, ami hátul megkötős, így a vállpánt hossza tetszés szerint állítható. Hátközépen, a megkötős részen rövid nyílás van.

A nadrág és a top is nagyon hamar elkészül, kezdőknek sem nehéz megvarrni. A topot  felhajtva, itt látszik, milyen széles a derékpánt:

Háremnadrág

A következőket kell beszerezni hozzá:

– 2,2 m rugalmas, vékony pamut jersey (min. 15% keresztirányú nyúlással), kb 5% elasztán tartalommal

– 0,25 m nagyon rugalmas vékony passzé (30% nyúlással)

Az elkészítése gyorsabb, ha van 4-szálas overlock géped, de ennek hiányában háztartási géppel is meg tudod szépen varrni, sűrű, keskeny cikcakk-öltéssel az összevarrást és normál 5 mm széles cikcakkal a szegéseket. A tűzésekhez a háztartási varrógép egyik rugalmas öltését használtam, de ha van, használhatsz ikertűt is. Én most beizzítottam az overlockomat is, a legtöbb összevarrást azzal végeztem.


1. A nadrág elkészítése:

A nadrághoz nem csináltam külön szabásmintát, hogy ne pazaroljunk sok papírt és időt. Ha van egy pontos, jó méretű nadrág szabásmintád, vedd elő, megmutatom, hogyan modellezünk belőle hárem-nadrágot. Tulajdonképpen csak a szálirány, a derékvonal és az ülepvonal a lényeges, a többit úgyis megváltoztatjuk. Én egy nadrág- alap szabásmintát használtam, amit a lányom méretére szerkesztettem korábban.
Kész nadrág körülrajzolásával nem érdemes próbálkozni, nem lehet síkban kiteríteni, sem pontosan eltalálni az íveket és szögeket, sokszor kudarc a vége. Inkább szerezz be egy pontosan szerkesztett, valódi szabásmintát, amiből többféle modellt is kialakíthatsz. 

Az eleje és háta szárából egy elemet csinálunk, így nem lesz oldalvarrás. Összesen 2 darabot kell ebből szabnunk, tükrözve. Fektesd fel az eleje és háta nadrág-mintádat az anyagra, a bejelölt száliránynak megfelelően, az alábbi módon:


Nadrág szabása

 Úgy helyezd el a szabásmintát, hogy az A és B pontok azonos vízszintes vonalra essenek (ez a csípővonal) és az A-B távolság, azaz az egyik szár teljes bősége kb. 76 cm legyen. Ha a csípőméreted 36 és 42 között van, ez a bőség biztos, hogy jó lesz. Ha 42-esnél nagyobb nadrágot hordasz, akkor méretenként adj hozzá az A-B szárbőséghez 2-2 cm-t, tehát told messzebbre egymástól az elejét és a hátát. (pl. 44-es: 78 cm szárbőség, 46-os: 80 cm szárbőség, stb.) Az eleje és háta derékvonalat menetelesen, ívesen  összekötjük egymással. Az A-B csípővonalra merőlegesen a derékvonaltól lefelé lemérjük a nadrág külső hosszát, amit egy normál hosszúnadrágnak felel meg. Berajzoljuk az alja vonalát. A és B pontból is lefelé merőlegest húzunk a csípővonalra, tehát a nadrágszár ugyanolyan bő alul, mint felül. Ezután a derékvonalon visszamérünk 4 cm-t, a külön szabott pánt miatt. Az így megrajzolt nadrág szabásmintán körben mindenhol 1-1 cm varrásszélességet hagyunk, függetlenül attól, milyen öltéssel fogjuk varrni. Igaz, hogy a lock csak 6 mm szélesen varr, de a többit levágja. A nadrágszárunknak a párját (tükörképét) is kiszabjuk.

A derékpánthoz mérd le a passzét a derékméretednél szűkebbre, de vedd figyelembe, hogy akkora legyen a nyúlása, ami a csípődet is körbeéri. Nem jelöltem az ábrán, de a szálirány az mind a 3 passzés elemnél függőleges legyen. Szabd ki a 2 pántot is a nadrág szára aljára.

Passzé

Varrás menete:
Varrjuk össze overlock-kal vagy rugalmas öltéssel (keskeny, sűrű cikcakkal) a nadrág belső szárait, mindkét száron egyenként. Aztán varrjuk össze az ülepvonalat. Bejelöljük 1-1 csípéssel a derékvonalon és a szára alja vonalán is a képzeletbeli oldalvonalak helyét, a későbbi illesztés miatt. Körben ráncoljuk be a derékvonalat 2 sorral, csípőbőségre, és a szárak alját kb. 26-28 cm körméretre. Normál egyenes öltéssel, 1 cm szélesen varrjuk össze a passzé két oldalát fonákoldalon, majd a varrásszélességet szétnyitva, hajtsuk félbe a passzét. Ugyanígy elkészítjük az alsó pántokat is. A passzés derékpánton bejelölve a negyedelő pontokat, a nadrág derékvonallal összetűzzük és a passzé dupla szélét megnyújtva felvarrjuk a beráncolt nadrágra. 

   Passzés derék

 Végül ugyanezzel a módszerrel varrjuk fel az alsó pántokat is a nadrágszárakra.
Tá-dám! Kész is van a nadrágunk!


2. A top elkészítése:

A „Betty” tophoz elkészítettem életem első digitális, LETÖLTHETŐ PDF szabásmintáját 38-40-es méretben, innen tudod letölteni:   BettyTop-1

A topot szintén egy saját, női ruhaderék alapszerkesztésből modelleztem. Mivel ez nem egy bő szabású felső, ráadásul belebújós, ellenőrizd le a méreteidet és az anyag nyúlékonyságát (min. 15% keresztben), nehogy túl szűk legyen. Ha szükséges, a két oldalán hagyj rá még bőséget.
A szabásminta a varrásszélességeket nem tartalmazza. Az elejét félbehajtott anyagból, egyben szabjuk, a háta 2 külön darab. A top oldalán és felső széleken 1-1 cm varrásszélességet hagyunk, a karöltőn semmit, a háta közepén 1,5 cm, az alján 2,5 cm a varrásráhagyás.

Az 1 db elején és 2 db hátán kívül kell még szabnunk:
– 2 db 45 cm x 3 cm méretű szegélypántot a karöltőhöz (a pántok hosszú oldala a nyúlás iránya)
– 1 db 150 cm x 4 cm méretű pántot megkötőnek (a pánt hosszú oldala a szálirány, azaz nem nyúlékony)

Betti top

 Varrás menete:
Összevarrjuk az oldalakat (rugalmas apró cikcakk + szegés, vagy overlock varrat). A háta közepét 1,5 cm varrásszélességel, lehetőleg rugalmas öltéssel varrjuk össze, kihagyva a nyílás helyét, amit kétszer 0,6 mm-esen behajtva keskenyen letűzünk. A karöltő hosszánál kb 10%-kal rövidebb szegőpántot félbehajtva felvarrjuk a színoldalon a karöltőre, 7 mm szélesen (ne vágjunk le belőle). Levasalva, rugalmas varrattal keskenyen letűzzük (kéttűs varrattal vagy bármilyen rugalmas öltéssel).
Az elején és a hátán is a felső széleken a 3 cm hajtást levasaljuk és 2 cm szélesen normál egyenes öltéssel levarrjuk. A megkötős vállpántot hosszában félbehajtva levasaljuk és a széleket még egyszer behajtva normál öltéssel végigvarrjuk. Kb 1 cm lesz a pánt kész szélessége.
A kész pántot hátközépről indulva, befűzzük a visszahajtott háta és eleje szélébe. A megkötő végeire csomót kötünk, így nem fog kifűződni.
Utolsó műveletként az eltisztázott alja szélét 2,5 cm szélesen felvasaljuk és kéttűs varrattal vagy rugalmas öltéssel 2 cm szélesen színoldalról letűzzük.
Ugye, hogy nem volt nehéz?

Végezetül a saját tarka-zöld nadrágomat is megmutatom. Ezt a keleties, batikolt hatású, pihe-puha pamut anyag mindenképpen hárem-nadrág akart lenni. Annyit változtattam rajta, hogy passzé helyett rászabott, gumis derékpántot kapott, valamint a szára aljában befűzött rollni-pánt megkötő van. Szellős, lenge nyári darab, nem kell vasalni, hétköznapi szaladgáláshoz tökéletes. Talán látszik a fotón, milyen jól érzem magam benne!

Háremnadrág


További szabásminták között válogass kedvedre az IdaStyle kínálatából! 

IdaStyle - a magad varrta ruhatár

- magyar tervezőtől,

- magyar testalkatokra,

- nagy méretválasztékban,

- részletes varrási útmutatóval (videóval is)

- kezdő szinttől is.

A szabásmintákat digitális és borítékos változatban is megrendelheted.

TOVÁBB A SZABÁSMINTÁKHOZ



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.