Hogyan készül és mire jó a smokkolás?

smokkolas.png


A smokkolás (szmokkolás, darázsolás) egy díszítő technika, melyben fontos szerepet kap a ráncolás. Főleg női és lányka ruhákon, blúzokon használatos.
Az eredeti, klasszikus “smocking”-technika Angliában keletkezett, a középkorban. A mai napig fennmaradt, kézzel készítik, a ráncokat egymáshoz rögzítve, a varrat a mintázattól függően rugalmas.


Darázsolás


 Ezt a módszert gyerekkoromban Nagymamám mutatta meg nekem. Először apró fércelő öltéssekkel több sorban összehúzta az anyagot, aztán ici-pici öltésekkel tűpontosan egymáshoz varrogatta a ráncokat, miközben olyan szabályos mintázat jött létre, mint a darázsfészek – innen is kapta a magyar nevét. A tűszúrások helyét előre pontszerűen bejelölik, többféle öltéstípussal és színes hímzőfonalakkal is szokták hímezni. A mintázat aszerint is változik, hogy mely ráncokat öltik egymáshoz. A kb. háromszoros bőségűre kiszabott ruhaelemeken készül a hímzés, utána varrják össze a darabokat egymással.
Azóta, ha ilyen kézimunkát látok valahol, mindig megcsodálom, mert tudom, milyen nehéz szépen kivitelezni.


 A klasszikus darázsolásból több modern, gépi változat (utánzat) is keletkezett. Ezek közül kétféle az, amit háztartási varrógéppel is meg tudunk valósítani: az egyik díszesebb, de merev, a másik egyszerű, de rugalmas. 


Smokkolt blúz

A díszesebb megoldásról először egy könyvben olvastam, aztán ki is próbáltam, hogy lehet elkészíteni. Itt is ráncoljuk az anyagot, de ez tulajdonképpen gépi hímzés, a végeredmény nem nyúlékony. A rugalmatlanságát megbocsátjuk neki, mert nagyon dekoratív: a variációk számának csak a képzeletünk, színes cérnakészletünk és a varrógépünk hímzőprogramjai szabnak határt. 


Smokkolás



 Ha ki szeretnéd próbálni, most megmutatom, én hogy csináltam. Figyelj jól, mert ha eddig nem tudtál ráncolni, most azt is megtanulhatod. Nem kell elővenned semmi plusz eszközt, csak a normál cérnát és talpat használjuk a gépen.
Tehát: először laza felső szállal és sima egyenes, hosszú öltéssekkel előre rajzolt vonalakon végigvarrunk (hm… bevallom, én nem rajzoltam, csak szemmértékkel mértem,) egymástól 1-1 cm-re, elerősítés nélkül, elöl-hátul hosszú szálat hagyva. Az alsó szálat egyik vagy mindkét végén meghúzva, szépen össze tudjuk ráncolni az anyagot. Fontos, hogy minden sorban húzzuk meg a szálakat, nagyjából egyenletesen sűrűsödjön az anyag. – Igen, a ráncolással meg is volnánk.


Ráncolás


 Ha eligazgattuk a ráncokat és összekötöttük a cérnavégeket, hogy ne csússzanak szét, egyszerűen végigvarrunk hímzőöltéssel a két egyenes között, lelapítva a ráncokat. Végül kihúzzuk belőle a laza, ráncoló varratot, és marad a díszítés. 



Gumicérna


 Jobb oldalon az ismertebb és gyakrabban használt gumicérnás megoldást láthatod, azt is elkészítettem. Ennek sokkal több köze van a gumizáshoz, mint a smokkoláshoz, nálunk mégis így nevezik.


Így készült: a Lidl-ben vásárolt vegyes cérnakészlet gumicérnáját használtam, gondolom, ez átlagos minőség. Az orsóra kézzel tekertem fel. Felső szálként hagyományos cérnát használtam, a normálnál egy kicsit lazábbra állítva. Végigvarrtam a sorokat kb. 1 cm-ként, ugyanúgy, mint az előbb. A bevarrt gumicérnát soronként meghúzva, be tudtam állítani a kívánt bőséget, úgy, mint a ráncolásnál. Tényleg nagyon egyszerű és gyors, érdemes kipróbálni!

Egy tanács a gumicérnához: a sorok végén kösd össze a szálakat egymással, nem elég elvarrni, mert hordás közben a vékony gumiszál ki fog bomlani. Úgy is varrhatod, hogy szálvágás nélkül folytonosan varrod egyik sort a másik után.


 Most, hogy jobban megismertük a lehetőségeket, választ kapunk a kérdésre: Mire is jó és mire nem való a smokkolás?

Mindhárom módszert könnyű, vékony egyrétegű anyagokon alkalmazzák, ahol a bőséget össze kell húzni, pl. blúzok, ruhák puffos, bő ujján, kézelőn, mellrészen, derékvonalon, bő szárú nadrág szára alján. Gyönyörű, romantikus fazonú, dúsan redőzött ruhafélék, lenge gézruhák készülnek ezekkel a díszítésekkel. 
A gumicérnával smokkolt ruha nagyon kényelmes viselet, de ne felejtsük el, hogy ez a varrat nem túl erős, hiszen sima huroköltéssel, varrócérnával készült, egyetlen anyagrétegen. Ahol fontos a jó tartás, mint például nadrág vagy szoknya derekán, ott nem lehet vele helyettesíteni a hagyományos gumit.


A gumicérnás smokkolás nagyon dekoratív mondjuk egy blúz ujján, mint az

ANITA BLÚZ

aminek a szabásmintája és teljes varrási útmutatója elérhető a webshopban

Kezdők is belevághatnak, varrd meg velem!


Smokkolt ujjú blúz

21.jpg




Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.