Nelli szoknya kendőből

SZOKNYA_KENDOBOL.png


Szeretem a szoknyát, szerintem a legnőiesebb ruhadarab, legszívesebben egész nyáron abban járnék. Kedvenceim a könnyed, lenge, repülős fazonok. Amikor megláttam ezt a muszlin kendőanyagot ( az egyik I Love Textil boltban), nem egy nyakbavaló jutott eszembe, hanem egyből egy szoknya. A kendőt én méterben vettem, de ha neked van otthon egy megunt, szép nagy, bordűr-mintás kendőd, az is új életre kelhet szoknya formájában. 


Kendőszoknya


 A selyem és muszlin kendők egyetlen hátránya, hogy túl átlátszóak. Ezért muszáj hozzá bélést szabni, de ezzel egyben a gumis derékpántot is megoldjuk – mindjárt meglátod. Azért terveztem így, mert nem lett volna olyan szép egy fekete vagy fehér gumival a derekán. Ha kész kendőből dolgozol, az egész szoknya béléssel együtt elkészülhet akár fél óra alatt. Oldalvarrás nincs, csak a kendő közepén szabunk egy környílást, és így dolgozzuk össze a téglalapból szabott alsószoknyával. Az alsószoknya felső széléből lesz a derékpánt (korc), amibe gumit fűzünk. Megmutatom, hogy fog kinézni a bélelt szoknyánk, hogy el tudd képzelni.
Kívülről:


Szoknya


 Belülről:

Bélés


 Hozzávalók:
– 1 nagy muszlin vagy selyem, négyzet alakú kendő, kb. 140 x 140 cm, (vékonyabb lányoknak a 120 vagy 130 cm-es is elég),
– 60 cm, színben hozzáillő bélésanyag, lehetőleg rugalmas (vagy újrahasznosíthatsz egy régi szoknyából kibontott bélést),
– 70-90 cm gumiszalag, 3,5 cm széles.

Mivel méterben vettem az anyagot, először egyenesere vágtam a szélét, és körben keskenyen beszegtem. Szegőtalpat használtam hozzá. 

Aztán kiszámoltam, mekkora kört kell vágnom a kendő közepére. Gumis derekú szoknyánál mindig a csípőbőségünk (CSB) adja a számítás alapját, hiszen fel kell venni majd valahogy a szoknyát. Viszont a laza szövésű anyagok óriásit nyúlnak a ferde szálirányú vágás mentén (egy ekkora körnél akár 10 cm-t is), így a számított méretnél kisebbre szabhatjuk a kört.

A kör sugara tehát: R = CSB : (2 x 3,14) = CSB : 6,28          

Példa: 90 cm-es csípőbőségnél a sugár: R=14,33 cm. Ebből nyugodtan elvehetünk kb. 1-2 cm-t az anyag nyúlása és a varrásszélesség miatt, így elég lesz 13 cm sugarú kört szabni. Ha kivágtad a kört, azért próbáld magadra, hogy átfér-e a csípődön a szoknya. Az enyém túl bő lett, ezért egy kicsit beráncoltam a szélét. 
Minél kisebb a kiszabott körünk, annál több anyag marad a kendőből, ami a szoknya hosszát adja. Ha csak 120-130 cm oldalú a kendőd, számold ki előre, meglesz-e az a szoknyahossz, amit szeretnél, (fél kendőhossz – R = szoknyahossz a legrövidebb résznél).

Szabályos kört szabjunk, mert csak így szép a szoknya esése. A negyedelő pontokat is csípjük be az ollóval a derékvonalon.


Körszoknya szabás


 A bélésből csak egy egyenes mini szoknyát szabunk, szintén csípőméretre. Nem érdemes hosszúra hagyni, mert akkor nem tudunk lépni benne.
A téglalap szélessége: CSB + 2 cm varrásszél + 3 cm kényelmi bőség =  95 cm (ha 90 cm volt a csípőbőség)

 A téglalap magassága:
kész hossz + 2 cm felhajtás + 8 cm gumiház + 1 cm varrásszél = nálam ez 57 cm volt (46 cm kész hosszal számoltam) 

A bélés egyetlen varrása a háta közepén lesz. Mielőtt összevarrod, jelöld becsípéssel és hagyd nyitva ezt a kis nyílást a gumi befűzése miatt. A többi szakaszon összevarrjuk és eltisztázzuk, cikcakk-öltéssel vagy lock-kal. 


Bélés


Ezután pedig összevarrjuk a muszlin szoknyánkat a béléssel, a negyedelő pontokat illesztve, gombostűzve. Színt a színnel szemben, 1 cm szélesen körben felvarrjuk.  Itt már az is látszik, hogy a varrásszélességet levasaltam a bélés irányába, és körben bevasaltam a bélést. Így könnyen és pontosan tudjuk visszahajtani a szoknya alá, úgy, hogy a guminak egy 4 cm széles gumiházat hagyunk. 


Bélés


 Még a vasalásnál használtam a gombostűket, azokat benne is hagyjuk, míg körben a színoldalon, a varrás vonalán letűzzük a derekát. 

Gumiház

 

Ezután kell belefűzni a gumit, amit előbb mérj a derekad méretére (annyira nyúljon, hogy a csípőn is körbeérjen). 

Befűzés után ellenőrizzük, nem csavarodott-e meg a gumiszalag, aztán összevarrjuk a két végét és eligazítjuk a gumiházban. A derékpántot, teljesen kinyújtva, két sorral (1,2 cm távolságban a szélétől és egymástól) körbetűzzük, így nem fog később sem csavarodni, gyűrődni a gumiszalag. 


 Még egy befejező vasalás van hátra, és máris ellibbenhetsz benne egy kellemes nyáresti sétára, ahogy én tettem.


   Kendőszoknya


Szeretnél még több trükköt tanulni a szoknyavarrásról és valódi szabásminták használatáról?

Válogass kedvedre az IdaStyle szabásminta-csomagok között.
Mindegyik szabásminta 7-8 méretben elérhető,
egyedi alkatodra alakításhoz és a varráshoz is minden segítséget megkapsz a munkafüzetekből és videókból.
Kezdőknek is ajánlott!

LÁSSUK A PDF SZABÁSMINTÁKAT



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.