Tanácsok varratáshoz - varrónő vagy szabó

varronovagyszabo.png


Mi nők, mindannyian szeretnénk csinos, egyedi, ránk szabott és egyéniségünkhöz illő ruhákban járni. Ha találsz olyan üzletet, ahol nemcsak ruhákat vehetsz, hanem személyre szabott stílus-tanácsadással segítik a választásodat, akkor már kicsit közelebb vagy a fenti célhoz. Én azonban nem fogok itt ruhaboltokat vagy márkákat felsorolni - ebben nem vagyok jártas, inkább maradok a varrás témájánál. Az alábbiakban arról írok, hogy ha úgy döntesz, ruhát szeretnél varratni, akkor hogyan válaszd ki a megfelelő szakembert. 

Rengeteg csalódott hangú beszámolót olvastam már arról, hogy valaki egy vagyont fizetett pár méter anyagért, aztán rábízta egy szakemberre, aki nem a megfelelő méretű, minőségű, fazonú ruhát készítette belőle. 
Sok-sok téves információ kering az interneten a varratással kapcsolatban, ezért úgy érzem, tisztázni kell a következőket:

Ha nadrágfelhajtásra, ruha, szoknya, nadrág szűkítésre, kisebb alakításra, javításra van szükség, varrónőhöz fordulunk. Vannak vállalkozók, akiknek csak a ruhajavítás fér bele a profiljába, és ruhavarrást nem vállalnak, mert lehet, hogy nincs meg a végzettségük, engedélyük erre.

Ma Magyarosrszágon hivatalosan a ruhakészítéshez szakmai oklevél szükséges. A szakképzett varrónő tud kész szabásminta alapján ruhát készíteni, alakra igazítani. Ezért ha új ruhát varratnál, mindig tájékozódj, miben van gyakorlata, mi a profilja az adott szakembernek. Sok varrónő magas szintű technikai tudással rendelkezik a ruhavarrásban, de nem feltétlenül tud önállóan szabásmintát készíteni. 


Varrónő


Egy új modell megtervezése, a szabásminta megszerkesztése, modellezése, egyedi méretre szabása - ez szinte már egy másik szakma. 

Ha a saját méretedre szabott, egyedi ruhát szeretnél készíttetni, akkor olyan szakembert keress, aki női szabó vagy méretes szabó, és van is ebben gyakorlata. A szakképzett női szabó egy fotó vagy ruhaterv alapján tud egyedi alkatra szabásmintát készíteni, kiszámolni a szükséges anyagmennyiséget, méretre szabni és készre varrni a ruhát a megfelelő minőségben. Ez a munka annyira összetett, hogy sokszor nem is egy ember végzi, hanem egy mérték utáni szabóságban vagy szalonban együtt dolgozik a tervező, a modellező, a szabász és a varrónő. A varratás során minimum 2-3 alkalommal szükség lesz a személyes megjelenésedre, amikor felpróbálod a ruhát és rád igazítják. És akkor még nem is említettem a tervezési szakaszt, amikor az igényeid szerint megtervezik és modellezik a ruhádat, esetleg olcsó anyagból készítenek egy próbadarabot. A férfi szabók is tudnak női ruhát készíteni, sőt, különösen magas szinten értenek a kabátok, kosztümök készítéséhez. Ne csodálkozz, ha egy mesterszabó esetleg ruhajavítást nem is vállal, vagy csak a nála vásárolt ruhákat alakítja, hiszen neki alapvetően más a profilja.

Aztán ott vannak a luxus szolgáltatást nyújtó Haute Couture-szalonok, ahol a stílustanácsadás, és egyedi tervezés mellett többnyire nagyon drága és különleges alapanyagokból, kézi kidolgozással, kézműves technikákkal készülnek az öltözékek. 

Így már talán megérted, hogy miért vannak akkora különbségek az árban, a szolgáltatások és az elvégzett munka színvonalában is.


Ruhaszalon

Nagyon kevés ember van, akinek az alkata, méretei pontosan megfelelnek a konfekció méret-táblázatoknak. Éppen ezért próba nélkül, az interneten nem lehet pontosan rád szabott ruhát rendelni, ezt fogadd el. Ha varratni szeretnél, rá kell szánnod az idődet, türelmedet és a pénzedet is.


Még egy fontos dolgot említenék, hogy ne legyél csalódott a végén:
Ha ellátogatsz egy szabóságba, a falra kirakott oklevél talán megnyugtató lehet, de nem az a lényeg. Mielőtt ruhát készíttetsz valakivel, nézd meg a saját szemeddel a már elkészült munkáit, és nem árt, ha tájékozódsz, mennyire elégedettek a korábbi megrendelők. Amelyik mester büszke a munkájára, szívesen megmutatja a kész termékeit.

Hogy miről ismerjük fel a jó minőségű, igényes kidolgozású ruhákat? Erről még írni fogok. 



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.