A szálfeszesség beállítása a varrógépen

szalfeszesseg.jpg


Összegyűjtöttem, mit kell tudni a háztartási varrógép (huroköltéses varrógép) szálfeszességének beállításáról.


Az (egysoros) huroköltés egy olyan öltéstípus, ahol egy alsó és egy felső szál kapcsolódik össze. Szabályos a huroköltés képe akkor, ha a felső szál csak az anyagrétegek felső oldalán, az alsó szál pedig csak az alsó oldalán látható. Maga a hurok, a kapcsolódás az anyagrétegek között helyezkedik el. 


oltes.jpg

 

Ha az alsó szál jól láthatóan megjelenik a színoldalon, vagy a felső a hátoldaldalon, akkor az a szál túl laza, a másik pedig szoros. A két fonal egyensúlyának beállításához nem kell alul-felül állítani, szinte mindig elég csak felül.


Sokan nem tudják, hogy ha a felső szál feszességét módosítjuk, akkor az alsó szál feszessége, adagolása is változni fog.


A szálfeszesség beállító kapcsoló szinte minden gépen valahol a tűrúd fölött, attól jobbra helyezkedik el. A régi gépeken a szorító lemezeket is látjuk és fölöttük van a tekerőgomb, az újakon csak maga a tekerő látszik.


Tension-dials-image.jpg



Ha nem jó a szálfeszesség, akkor sorban a következő lépéseken menj végig:


  1. Először ellenőrizd, hogy a felső szálat a befűzésnél jól behúztad a szorítólemezek közé, a modern gépeknél csak egy hosszanti vájat látszik, azon belül vannak a lemezek (ahol a cérna lefelé fut). Ezeknél ellenőrizd, hogy jól fűzted be, de legjobb, ha teljesen újra is fűzöd a gépet. A felső cérna a spulniról lazán kell, hogy letekeredjen, ne akadályozza semmi.

  2. A második leggyakoribb hiba az, hogy az alsó szálat az orsón rossz irányban tesszük be. Az alsó cérnát mindig úgy helyezd el, hogy a tekeredés iránya ellentétes a kivezetés irányával, mindig van benne egy törés, irányváltás - ekkor lesz jó a feszesség. Amikor az orsót a tokba felülről beteszed (ahogy a fotón van), a cérna úgy álljon, mint egy 6-os szám:

    cerna.jpg



    Ha fekvő orsód van, akkor is visszakanyarodjon a cérna, ahol kivezeted:


    drop_in_bobbin.jpg


  3. Az orsón a cérna egyenletes és sima legyen. Ha laza, össze-vissza áll, az is csúnya öltéseket okoz. Ezért mindig figyelj a szabályos orsózásra.

  4. Ha mindkét befűzést ellenőrizted, akkor csakis a felső tárcsával állítsd be a megfelelő szálfeszességet. Ha szorosnak látod a felső szálat, akkor tekerd a kisebb számok felé a tárcsát. Ha laza a felső szál, akkor tekerd nagyobb számra. Ez a beállítás általában helyreteszi az alsó szálat is.


    tarcsa1.jpg


  5. Ha az 1-4 lépés nem segített, csakis akkor gondolunk arra, hogy a bobin csavarkoz kellene nyúlni, és azzal az alsó cérna feszességét megváltoztatni.

    A bobinon (=orsótokon) a szálfeszességért felelős icipici csavar egy új varrógépen (vagy egy új orsótokon) gyárilag olyan pontosan be van állítva, hogy évekig nem kell hozzányúlni. Legjobb, ha sosem módosítjuk! Néha csak egy műszerész tudja visszakalibrálni a helyére, mert tized mm-ket kell mozdítani.
    Csak akkor gyanakodj rá, ha már valaki piszkálta, tehát nem az eredeti, gyári állapotában van.


Tévhit, hogy az anyag vastagsága miatt vagy az alsó szál adagolása miatt a bobin-csavart el kell tekerni.
Csak egyetlen esetben szükséges az orsótokon a szálfeszesség átállítása: ha nem normál vastagságú cérnával varrunk (pl. vastag farmervarró- és tűzőszálak, gumicérna, túl vékony cérna) de jobb ha ezekhez veszünk egy másik bobint.


Ha ikertűvel varrsz, és nem látod szépnek az alsó szál futását, akkor se állíts az alsó szálon, csak a felsőn. Az ikertűs varrat sajátossága, hogy minél szabályosabb a hátoldalon a cikcakk, annál kevésbé lesz rugalmas a varrat (vékony anyagoknál különösen), ezért inkább lazítani szoktuk a felső szálakat, és ha picit átmennek a túloldalra, sebaj, kompromisszumot kötünk. A színoldal legyen szép és a varrat legyen rugalmas. 

Az ábra a szabályos ikertűs varratot mutatja. 

(az öltés ábrákat a Németh Endre - Tárnoky Ferenc: Ruhaipari kézikönyv c. könyvből fotóztam)



alul_fedo.jpg



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.