Az anyagok beszerzéséről

meteraru_online.png


Millió hazai és külföldi forrásból lehet méterárut rendelni, és sokan kértetek már tőlem tanácsot az anyagokkal kapcsolatban. Hozzáteszem, hogy sokszor nem tudok segíteni, mert egy fotó nem elég, és még a webshop termékleírások sem mindig nyújtanak elég információt az anyagválasztáshoz.
Ha nektek is fontos a környezetvédelem és a saját pénztárcátok, akkor biztos nem akartok sok fölösleges "próba-szerencse" anyagot halmozni otthon. Ezért összeírom nektek, mire figyeljetek az online vásárlásnál.
A méteráru internetes kereskedelme nincs szaktudáshoz, bizonyítványhoz, vagy egyáltalán termékismerethez kötve ma Magyarországon, így nagyon nagy színvonalbeli különbség lehet az egyes forgalmazók között - és ezzel tényleg senkit sem akarok megbántani.
Mindegy, hogy valaki Facebookon vagy webshopban árusít, de érdemes attól rendelni, aki az anyagokról már eleve a kínálat mellé alapos, részletes tájékoztatást nyújt, és szaktanácsot is tud adni, ha megkérdezitek.

Mivel a textilgyártás gyorsan fejlődik (na nem nálunk, hanem külföldön), a kínálat, az anyagok összetétele évről évre változik, és hozzánk a kelmék a világ minden tájáról érkeznek, ezért szabványos termékjellemzőkről, hivatalos elnevezésekről ma Magyarországon nem beszélhetünk. Manapság még a flokon, puplin, szatén, stb. klasszikus elnevezések is többféle összetételű, vastagságú, esésű terméket takarhatnak, gyártótól függően, és a forgalmazók, kiskereskedők sem mindig következetesek a névadásban. És akkor még nem is említettem a legújabb fantázianeveket, amik egyáltalán nem utalnak az anyag tulajdonságaira. 
IMG_20190526_181820-1.jpg



Milyen tehát a jó méteráru webshop?

Az a jó webáruház vagy értékesítő felület, ahol feltüntetik legalább ezeket az adatokat:
  • Az anyagnak nem csak fantázia neve van, hanem pontosabb megnevezése is, és besorolják a kötött/hurkolt vagy szövött vagy nemszőtt kategóriák valamelyikébe.
  • Feltüntetik az anyag pontos összetételét, százalékosan (pl, pamut, gyapjú, pamut-viszkóz keverék, poliészter, stb.).
  • A leírás tartalmazza, hogy rugalmas-e, ha igen, akkor egy vagy két irányban, és van-e benne elasztán (hány %). A kötött anyagok elasztán nélkül is lehetnek rugalmasak, a szövöttek nem.
  • Netes vásárlásnál fontos a fajsúly is, hogy hány gramm/ méter vagy gramm/m2 az egységnyi súlya, abból következtethetünk, hogy pl vastagabb vagy vékonyabb, könnyebb vagy nehezebb az anyag.
  • Kapjunk tájékoztatást arról, hogy az adott méteráru mire alkalmas.
  • És ami egyértelmű: színhelyes, jó minőségű fotók is legyenek a webáruházban, amiken nemcsak az anyag struktúrája, hanem a mintaelemek mérete, aránya, iránya is látszik.


Ha a fenti adatok hiányosak vagy nem egyértelműek, akkor akármilyen gyönyörű, vonzó fotókat látunk, jobb, ha nem rendelünk az adott webshopból.


Igaz, hogy a webes vásárlásról szól a cikk, de álljon itt még egy fontos gondolat:

Ha kezdő hobbivarró vagy, akkor a leges-leghasznosabb, ha személyesen látogatsz el a méteráru boltokba, és tapintással, közvetlen szemrevételezéssel és eladói segítséggel választasz kelmét a tervezett varrós projektekhez, lehetőleg célirányosan. Így ritkábban nyúlsz mellé, miközben sokat tanulhatsz az anyagokról.

korkes.jpg



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.