Hogyan előzd meg a szálszakadást a lock gépen?

Készítettem egy rövid videót a háztartási overlock gépről.
Elmondok és bemutatok két hasznos tudnivalót, amivel megelőzheted a szálszakadást, a varrás elakadását, a cérna beakadását vagy kifűződését varrás közben. 

IMG_20240520_200950.jpg


A tisztázó géppel kapcsolatos gyakori problémát, a varrás közbeni kifűződést az egyik tagunk vetette fel a hobbivarró közösségünkben, a Varrás titkok Facebook csoportban. Ez a kérdés inspirált arra, hogy egy videó felvételen mutassam meg azt a megoldást, ami nekem mindig segít. 

Amikor megvettem az overlock gépemet, 7 évvel ezelőtt, nekem is szinte újra kellett tanulnom a használatát, mert korábban az ipari interlock gépeket ismertem, azokon tanultam varrni. Viszont pontosan tudtam, hogy milyen az a varrat minőség, és varrás élmény, amit elvárhatok egy ilyen géptől.

A 4-szálas háztartási szegőgépek sokkal több funkcióval rendelkeznek, mint egy ipari speciálgép. A többféle funkció és beállítás néha a hibák lehetőségét is növeli. Az első pár alkalommal nálam is előfordult, hogy beakadt vagy kifűződött valamelyik felső szál a varrás során, de alapos tanulmányozás, majd sok használat után, már évek óta gond nélkül használom a Singer lockomat. Pontosan olyan szépen varr, mit az ipari gépek. 


Tudom, a Singer márkáért nem mindenki rajong. Ez főként annak köszönhető, hogy 1-2 típusa hipermarketekben is kapható, ahol nem adnak hozzá szaktanácsot. Valóban vannak a Singer alap gépeinél drágább, csendesebb, könnyebben befűzhető tisztázók is, de ha értünk hozzá, akkor bármelyik márkájú háztartási lock gép hűséges társunk lehet az otthoni varrásban.

A varrás közbeni szálszakadás, beakadás nem minden lockra jellemző, de egyes márkák érzékenyek arra, hogyan vesszük ki a munkadarabot a tű alól, és hol vezetjük a cérnákat. Ehhez adok tanácsot a videóban.


Ha neked is volt már gondod a cérnákkal a háztartási overlock használata során, akkor nézd meg ezt a rövid felvételt:




Szeretnél te is profi lenni a lock gép használatában?


Ha alaposabban megismernéd a 4-szálas overlock gépet, azaz
- a helyes beállítást,
- a 2-3-4 szálas öltésfajtákat,
- a differenciál-továbbító használatát,
- a befűzés trükkjeit,
- a karbantartást,
- a legfontosabb varrási technikákat,

akkor neked is ajánlom ezt a részletes, 1 órás, videós tananyagot:

Az overlock gép használata





Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.