Kötött ruha tavaszra

mix.jpg


Mixeljünk szabásmintát! Szabjunk-varrjunk kötött ruhát! 



Ebben a posztban szeretném bemutatni, hogy egy kis kreativitással milyen sokoldalúan használhatjátok
az IdaStyle szabásmintákat.



Ezt a tavaszi ruhát egy puha, vékony kötött anyagból varrtam, ami kétirányban is rugalmas. Nem készítettem hozzá külön mintát, hanem két meglévő IdaStyle szabásmintát kombináltam össze, kis módosítással.


Mutatom, ebből a két meglévő modellből alkottam meg az új ruhát: az ANIKÓ pólóból és a HANNA szoknyából. 

 
 

aniko_rajz.png


hanna_rajz_uj.png


IMG_5151.JPG


Anikó póló + Hanna szoknya


IMG_6181.JPG


Talán a fotón nem látszik, de az új kötött ruhám 2 külön szabott részből áll, felső- és szoknyarészből, derékvonalon összevarrva. Bebújós, cipzár nincs rajta, és egy vékony gumit varrtam a derekába, belül. Ez a gumi helyén tartja a derékvonalat és biztosítja, hogy nem kell igazgatni a ruhát az öv alatt.

Mellvarrás nincs a ruhán, ezért fontos, hogy az anyag keresztben és hosszában is rugalmas legyen. Én ezt a szépséges, puha, vékony kötött anyagot a Dóri olcsó méteráru csoportban rendeltem, a Facebookon. 


Az Anikó póló szűk fazon, most lazábbat akartam, ezért egy számmal nagyobb méretet másoltam ki a szabásmintáról, mint a meglévő garbóm. Az ujját és a kerek nyakkört meghagytam, viszont levágtam a szabásminta hosszából, a derékvonal alatt 2 cm-rel. Igen, az átalakítások miatt ezt fontosnak tartom, hogy az IdaStyle szabásmintákon pontosan be van jelölve a derékvonal. 

A póló szabásmintán annyit változtattam még, hogy elhagytam belőle a derék karcsúsítást, az oldalvonalat hónaljtól derékig függőlegesen átrajzoltam bővítettem. Így a derékbőség és a mellbőség azonos lett. 


Ezután a kibővített felsőrész alja bőségét (derékbőségét) lemértem, és a Hanna szoknya szabásmintából azt a méretet rajzoltam ki, amelyiknek kb. azonos a derékbősége a kibővített pólóval, a hajtások nélkül. Már előtte levágtam a bőséghajtást a szoknya mintáról. 


Összállítottam felsőrészt és külön a szoknyarészt is. 0,7 cm széles gumiszalagból lemértem annyit, ami kényelmesen körbeéri a derekamat, és csípőméretre is kihúzható. Összevarrtam a felsőrészt a szoknyával, majd belül, a varrásszélességre cikcakkal felvarrtam a megnyújtott gumiszalagot, körben. 


IMG_6230.JPG



Ha elegánsabb ruhát szeretnék varrni, akkor a nyakán nem szeretem a passzét vagy más látható szegőpántos megoldásokat, mert az sportos jellegű és megtöri az anyag mintáját is. Ezért befelé hajtott keskeny szegőpánttal dolgoztam el a ruha nyakát. 
Az ujja és az alja pedig ikertűs felhajtást kapott.  


IMG_6131.JPG


Egy plusz javaslat C-nél nagyobb mellméretre:

- Mivel nincs a felsőn mellformázó, ha C-nél nagyobb mellmérettel rendelkezel, még jobban növeld meg a felsőrész hosszát, máskülönben a derékvonal neked is fel fog ívelni elöl - ahogy az én ruhámon is látszik ezen a képen. Így lehet, hogy picit hosszú lesz a háta is, de a gumi fölött ez úgyis visszahajlik. 


Látod? Mialatt folyton kísérletezem, hibákat is elkövetek, de csakis azért, hogy neked már ne kelljen :)


- A másik megoldás, hogy a felsőrész elején el kell végezni a mellméret szerinti átalakítást, ami az eleje bővítésével és hosszításával jár - erről a módszerről fogok még később egy tananyagban mesélni. 


Ugye? Még az ilyen egyszerű szabásmintákban, mint ez a szoknya és póló is mennyi lehetőség rejtőzik?  Próbáld ki bátran te is a szabásminták kombinálását!



Válogass az IdaStyle modellek PDF szabásmintái közül itt:


MEGNÉZEM A MODELLEKET
 




Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.