Nyári kalap varrása


A Gréta nyári kalapot úgy terveztem meg, hogy viszonylag nagy karimája legyen, ami jól védi a fejet és nyakat az erős napsütéstől. Ez a kalap nem uniszex, hanem egy kimondottan nőies szabású fejfedő. A széles karimához fontos a jó tartás. Pamutvászonból dolgozunk, és a megfelelő merevítést ragasztós közbéléssel (vetex-szel) tudjuk elérni.


IMG_20230720_154329.jpg


Milyen legyen az anyag és a közbélés?

  • külső anyagnak kétféle, 100% pamut, nem rugalmas, normál vastag vászon a legjobb.
  • közbélésnek pedig nemszőtt (=nem szövött, hanem papírszerű) vetexet vegyünk, vékonyabb fajtát. Ez kellő tartást ad, és nem engedi a vásznat megnyúlni.


A kalapnak két színoldala van, érdemes két különböző vászonból varrni, hogy tudd variálni, melyik oldala legyen kívül. Így olyan, mintha két fejfedőd is lenne.


A digitális szabásmintát elkészítettem női és gyerek méretekben is, összesen 8 méret elérhető. A felnőtt és a gyerek modellek külön lapra kerültek (külön letölthető pdf-ként), a könnyebb eligazodás miatt.

greta_shop5.jpg


Mi a helyzet a varrásszélességgel?

Amikor méretsorozat készül egy szabásmintából (így van ez a ruháknál is), általában nem tesszük rá a varrásszélességet, hogy ne legyen a papíron túl sok jelölés, amire figyelni kell. Azért is jobb, ha nincs a szabásmintán varrásráhagyás, mert az adott anyagfajtától, varrási techinkától függően önállóan is eldönthetjük, mennyit hagyjunk rá, 1-1,5 vagy de ruháknál akár 2-3 cm is lehet ez a többlet.

De fontos, hogy ha szövött anyagból dolgozunk, szinte mindig legalább 1 cm ráhagyás kell.


Javaslom, hogy a kiválasztott méretvonal mellé te magad rajzold be az 1 cm varrásszélességet, vagy pedig a kivágott papír sablon mellett közvetlenül az anyagra rajzold a ráhagyást. Rutinosabb varrónők semmit sem rajzolnak, csak 1 cm távolságban szabnak a papír mellett - ez is jó megoldás, ha már szemre pontosan eltalálod a méreteket. 


A Gréta kalap PDF szabásmintája nagyon könnyen használható, mindössze 4 lapból áll. Ha még nem ismered a letölthető pdf szabásmintákat, érdemes ezzel kezdeni az ismerkedést, mert hihetetlenül egyszerű az összeállítása. Csak egyetlen vonalon kell összeragasztani.
Ahogy minden IdaStyle szabásmintánál, így itt is az első oldalra tettem a méret-ellenőrző négyzetet. Ha ez pontosan 10x10 cm, akkor jól állítottad be a nyomtatót, és mehet az összes oldal nyomtatása. 

Az IdaStyle digitális szabásminták óriási előnye, hogy nagyon pontosak, és minden alkatrészen az azonos varrásvonalak hossza mm-re egyezik. Pontos szabással és varrással minden stimmelni fog.

IMG_20231107_120212.jpg

A szabásminta csomag tartalmazza a varrási útmutató videót is, amiben a szabás és varrás minden lépését bemutatom. A varrós videó még a kezdő hobbivarrók számára is könnyen érthető. 




A Gréta kalap szabásminta csomag elérhető az IdaStyle webshopban. 

TOVÁBB A MEGRENDELÉSHEZ








Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.