A szabad gépi tűzés

FMQ2.jpg


A szabad gépi tűzéssel kb 10 éve ismerkedtem meg közelebbről, addig csak csodáltam mások munkáit. Ez egy nagyon mutatós díszítő technika, de annál azért több is. 

 

Mire való a szabad gépi tűzés?

  1. Több rétegű textilmunkákon a rétegek egymáshoz rögzítésére szolgál.
  2. Vastag közbélések használatával domború, térhatású felületet lehet vele létrehozni.
  3. Applikációk, rátétek felvarrására, kontúrozására is jó.
  4. Szabadkézi írást, firkát, bármilyen színes, rajzolt vonalakat, gyönyörű mintákat varrhatunk a textilekre ezzel a módszerrel. 


eperkicsi.jpg


A szabad gépi tűzést leggyakrabban a foltvarrók használják. A patchwork munkákon a fenti funkciók megjelenhetnek együtt, vagy külön-külön is. Egy foltokból álló alkotásnál mindig lényeges, hogy a fedlap le legyen rögzítve, azaz tűzve az alsó rétegekre, különben használat közben gyűrődik, nem bírja a mosást, és nem lesz tartós.

A tűzés készülhet kézzel vagy géppel, és lehet pontszerű, egyenes vonalú (= steppelés) vagy rajzolatos (=kukacolás). A foltmunkákon mindig a színes foltoké a főszerep, a tűzés pedig plusz díszítést ad a megjelenéshez. 

Én ritkán varrok foltokat, viszont megkedveltem a szabad gépi tűzésnek azt a változatát, amikor maga a varrógéppel rajzolt vonal a dísze egy sima, általában egyszínű vászonnak. Persze közbélést, vliest is használok, amitől a felület domború mintás lesz. Ezzel a technikával sok táskát és neszesszert készítettem már, de lehet például takarót, párnát, textil tárolókat, borítókat, mellényt, kabátot is varrni. 

A szabad gépi tűzést (angolul Free Motion Quilting, FMQ) kukacolásnak is nevezzük, mert általában íves, hullámos, görbe vonalakat, hurkokat varrunk. Mintha rajzolnánk a tűvel a textilre, és az eredmény maga a cérna-vonal.

A technika lényege, hogy a varrógép anyagtovábbító és anyagleszorító funkcióját is kiiktatva, kézzel, szabadon mozgatjuk az anyagot a tű alatt. 


IMG_20160617_172302.jpg

IMG_20180413_184220_1.jpg

IMG_20180330_145531.jpg



Ahhoz, hogy az öltéssűrűség viszonylag egyenletes legyen, sok gyakorlás kell. Meg kell tanulnunk a gép sebességét, azaz a lábunk és a kezünk mozgatását összehangolni, miközben kitaláljuk, merre és hogyan kanyarítsuk a vonalakat. 

A tűzés során törekedni kell arra, hogy a cérnavonal ne szakadjon meg, folytatólagos legyen. Valahogy úgy képzeld el, mint amikor rajzolás közben nem emeljük fel a ceruzát a papírról, vagy amikor írott betűkkel írunk, de még a szavakat is összekötjük. A varrható motívumok tárháza végtelen. Elég sokat összegyűjtöttem ebben a Pinterest albumban. 

Minél sűrűbb a varrott minta, annál jobban összetömörödik a közbélés, és vékonyabb, merevebb tartású lesz a rétegezett anyag. A vonalak sűrűségét variálva domborúbb és laposabb felületek keletkeznek, ezzel egyes elemeket ki is tudunk emelni.

A sűrű, apró, szabálytalan mintákat általában szabad kézzel rögtönözve varrjuk az anyagra. A nagyobb és szabályos, vagy ismétlődő blokkokat érdemes felrajzolni, ehhez lehet kapni előre gyártott műanyag sablonokat, vonalzókat is.


Egy kis ízelítő a szabad gépi tűzéssel készült táskáimból: 

IMG_20190331_104834.jpg


IMG_20171025_082104.jpg


FBposzt1.jpg



IMG_20171020_115005.jpg



Milyen felszerelés kell a szabad gépi tűzéshez?

  • Kapcsold ki a kelmetovábbító fogazatot a varrógépen.
  • Ha nincs ilyen funkció, akkor talán van egy fogazat letakaró műanyag lap a géphez. Ezt rápattintod a tűlapra, és kiiktatod vele a kelmetovábbítót. 
  • Ha ilyen kis lapka sincs a géphez, akkor állítsd nullára az öltéshosszt, és úgy is tudsz majd tűzni, de a fogazat mozgása ilyenkor picit bezavarhat.
  • Szerezd be a saját géptípusodhoz megfelelő szabad gépi tűzőtalpat. Kukacoló talp néven is keresheted a boltokban. Egyes gépekhez a stoppoló talp is jó. 



326278732_737500377725923_7924786220393515581_n.jpg


Minden varrógép alkalmas a tűzésre?

A legtöbb varrógéppel lehet kukacolni, ha megfelelő talpat is találunk hozzá. 

Kell a szabad gépi tűzéshez kézügyesség?

Valamennyi kézügyesség a varráshoz is kell, mert mindig rajtunk múlik, hogyan vezetjük az anyagot a tű alatt. Itt azonban nem a megszokott mozdulatokkal varrunk, hanem úgy, mintha rajzolnánk. De szerintem a siker csak 20%-ban múlik a kézügyességen, 80%-ban a türelmen és sok gyakorláson. Ha úgy érzed, nem tudsz szépen rajzolni, nyugodtan firkálhatsz mindenféle girbe-gurba vonalat, az eredmény akkor is lehet mutatós. Itt nem a tökéletesség a lényeg. 

Ebben a videóban azt mutatom meg, hogy a varrógéppel firkálni is lehet:


A szabad gépi tűzést évek óta tanítom egy 3 órás workshop keretében, a Csepeli Varróiskolában.

Ezt a 3 órát arra szánjuk, hogy segítek a saját gépetek beállításában, applikálunk,

kipróbáljuk többféle motívum varrását, megtanuljuk azokat az apró trükköket,

amikkel otthon is könnyebben megy majd a gyakorlás.

Ez csak a kezdő lökés, hogy ti is elinduljatok azon a kalandos úton,

ami sok gyönyörű varrott-tűzött alkotáshoz vezet.

 

2023 Március-áprilisban minden workshop betelt. 

Ha nem szeretnél lemaradni az új időpontokról, iratkozz fel a Hírlevélre itt.


IMG_20170826_192239.jpg



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.