A vékony anyagok varrása

Tombol a nyár, és ilyenkor, a nagy melegben a legjobb öltözékek a leheletvékony, lenge kelmékből készült, bő szabású nyári ruhák, szoknyák, nadrágok, ingek, amik szinte alig érnek a bőrünkhöz viselés közben.


"Igen ám, de hogyan is lehet ezeket az anyagokat problémamentesen varrni?"


Veled is megtörtént már, hogy amint hozzáfogtál, rögtön begyűrte a vékony kelmét a varrógép, és el is ment a kedved az egésztől? 

Nyugi, ilyenkor nincs semmi baj a gépeddel! Viszont a vékony szövetek varrásának van néhány trükkje, amikre érdemes odafigyelni. Ebben a cikkben elárulom, mik azok a kellékek és varrási technikák, amik megkönnyítik a lenge nyári ruhák varrását.


zoeruha2.jpg



Mik is ezek az anyagok? Nézzük meg:

Például a pamut géz, duplagéz, batiszt, pamut- vagy viszkóz krepp, valódi és műselyem, muszlin, de még a flokon is ebbe a kategóriába tartozik. Ezeket a kelméket vékony szálakból szőtték, laza szerkezetűek, lágy esésűek. A szabásnál és varrásnál is csúszkálnak, ferde szálirányban erősen nyúlnak, és a szélük könnyen foszlik.

A laza szövés miatt célszerű bő szabású ruhákat tervezni ezekből az anyagokból, hogy ne tegyük ki feszülésnek, húzódásnak.

A vékony szövött textilek a legalkalmasabbak arra, hogy libbenős, dúsan redőzött, fodros, gloknis, zsabós, darázsolt, gumizott vagy zsinórral beráncolt modelleket készítsünk belőlük. 


Mire figyelj a szabásnál?

Ahogy már említettem, ezek a kelmék ferdén megnyúlhatnak, ezért különösen figyelj a szabásnál az anyag felterítésére, hogy ne lógjon le az asztalról, nyugalmi helyzetben legyen. Ha két réteget szabsz egyszerre, ne csak súlyokkal, hanem gombostűvel is rögzítsd a szabásmintát mindkét réteghez. A vetexet - ahol kell - érdemes még szabás előtt felvasalni az anyagra, és úgy kivágni a merevített alkatrészeket. 


Hasznos eszközök a varráshoz:

- 60-70-es univerzális varrógéptűt is használhatsz, de ami nekem leginkább bevált: a mikrotex tű.

- Szerezz be egy egyenes varrótalpat - ennek csak egy kis nyílás van a közepén, így nem gyűri le olyan könnyen a tűlap alá a tű a vékony, puha anyagot. Vigyázz, ezzel nem szabad cikcakk-öltést varrni, csak egyeneset!
A komolyabb varrógépekhez még külön egyenes varráshoz való tűlapot is adnak a gyártók - ez tényleg nagyon hasznos, szuper pontos, szabályos öltéseket eredményez. (A foltvarrók is ilyet használnak.) 

- Ha állítható a gépeden a talpleszorítás, akkor állítsd szorosra.


egyenestalp.jpg



Mire figyelj a vékony anyagok varrásánál?

- Ne kezdd a varrást az anyag legszélén - bemutatom az én technikámat a Zoé ruha varrási útmutató videójában. 

- Mindig jól tisztázd el az anyagot - akár kétszer is végigmehetsz a széles cikcakkal a széleken, vagy a lock-öltést állítsd szélesebbre. 

- Mindig hagyj minimum 1 cm varrásszélt, a laza szövés miatt, különben könnyen szétfeslik a varrat, nem fogja bírni a mosást. 

- Ahol lehet, a franciavarrást is bevetheted, ezzel sokkal hosszabb életű lesz a ruhád. 


rancolas.jpg



És jöjjenek a finom, apró részletek:

A szépséges, vékony szegélyekre gondolok, amiktől olyan légiesen libben a szoknya, redőződik a fodor. 


- Az egyik ilyen szegési módszer a mikro-lock szegés, amit az overlock gép megfelelő beállításával tudunk elkészíteni. Keskeny, mégis bírja a strapát, mert a gép be is hajtogatja picit az anyag szélét, miközben rávarr. Az íves széleken, gloknikon különösen jól mutat. 

mikrolock.jpg


- A másik szegési mód a kendő-szegés, amit a 3 mm-es szegőtalppal készíthetünk el. Ezt az egyenes széleken szeretem használni. 

Mindkét szegés technikáját, és a gép beállítását is részletesen bemutatom a Zoé ruha varrási útmutatójában. A vállfodrot mikro-lockal, a szoknya alját szegőtalppal szegtem. 


kendoszeges.jpg



A Zoé ruhát megvarrtam viszkóz selyemből, bélés nélkül, és egy áttetsző muszlinból is, béléssel. A ruha szabásmintája 34-től 50-ig elérhető, és a hozzá tartozó oktató videóban bemutatom a teljes varrási folyamatot.

fodor.jpg


Ha van otthon egy szép nyári anyagod, remélem, most kedvet kaptál hozzá,
hogy megvarrd velem a Zoé ruhát te is!


Megvarrom a Zoé ruhát én is



Nézz bele a varrás oktató videóba itt:





Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.