Rólunk írt a Csepeli Hírmondó


A Csepeli Varróiskoláról írt a Csepeli Hírmondó

329177380_567381491727514_6102582166231174943_n.jpg



2023.02.03. Az alábbi írás jelent meg rólunk a Csepeli Hírmondóban:


"Varróiskola Csepelen – egyre több fiatal szeretné megtanulni a szabás-varrás fortélyait
A legősibb kézműves mesterségek egyikére, a varrás fortélyaira tanítja az érdeklődőket Flaskay Noémi ruhaipari mérnök, szabás-varrás oktató, a csepeli varróiskolában, amelyet 2019-ben alapított. A kreatív tevékenység iránt az érdeklődés azóta is folyamatos, hisz az egyedi, saját kezűleg készített ruhák egyre inkább teret hódítanak.
A műhelymunkát jelenleg a Szabó Magda Közösségi Térben tartják kis csoportos foglalkozásban. A kezdőtől a haladó szintig folyik a varrásoktatás összesen hat fővel. Ottjártunkkor a csepelieken kívül Dunaharasztiból és Budaörsről is érkeztek lelkes tanulók a négyórás szabás-varrásra.
„Szakszerű technikákkal dolgozunk, itt most saját anyagot hozott mindenki. Leggings, póló és pólóruha elkészítése választható az órákon. Mindenkinek biztosítok varrógépet, de az sem akadály, ha valaki a saját gépével szeretne dolgozni. Ruhaipari mérnökként végeztem, gyermekkorom óta varrok. Családi örökségem ez, nagymamám is varrt, édesanyám ruhaipari technikus. Hatévesen babaruhákat öltögettem kézzel, nyolcévesen pedig odaülhettem nagymamám lábbal hajtható Pfaff gépéhez. A szabás-varrás trükkjeit először anyukám mutatta meg. Pályafutásom elején a ruhaiparban dolgoztam tervezőként és modellező-szerkesztőként egy nagyvállalatnál, majd a Háziipari Export Szövetkezetnél. Terveim alapján hímzett női blúzok is készültek, amiket a Váci utcai üzletekben árultak.
Az 1990-es években azonban a kínai ruhatermékek elárasztották a piacot, az egész ruha- és textilipar bedőlt Magyarországon, nekem is váltanom kellett. Azzal szembesültem, hogy a diplomámmal nem találok munkát. Külkereskedelmi területre eveztem, kemény időszak volt, hiszen én gyerekkorom óta ruhatervezőnek készültem. Gyermekszülés után közel tíz évig családi vállalkozásban dolgoztam a férjemmel, informatikai és kommunikációs cégünknél, majd ismét a külkereskedelemben. Közben marketinget is tanultam. Hat éve fogalmazódott meg bennem, hogy a varrással újra hivatásszerűen szeretnék foglalkozni. Nem a termékgyártás vonzott, hanem a technikai tudásom továbbadására helyeztem a hangsúlyt. Négy éve alapítottam a varróiskolát itt helyben, hobbivarrónőknek. Huszonkét éve élek Csepelen, ide kötődőm, szeretek itt dolgozni.”
Noémi saját tervei alapján szabásmintákat is készít. Magyarországon ő az egyetlen, aki jelenleg digitális női ruha szabásmintát készít hobbivarróknak. Egy weboldalt is létrehozott a hobbivarrónőknek, amelyet nagymamájáról nevezett el (idastyle.hu).
„Sokan azt gondolják, hogy a varrás idejétmúlt dolog, mivel felnőtt egy olyan generáció, akik nem láttak otthon senkit varrni, legfeljebb a nagymamát. Most viszont a fiatalok egyre inkább érdeklődnek eme hobbi iránt. A kezdő varrócsoportunkban például a 18 évestől kezdve 65 évesig minden korosztály jelen van. A kezdő és középhaladó tanfolyamokon kifejezetten varrógéppel dolgozunk, nem a kézi varrás megszerettetése a cél. Kézügyesség nem feltétel, mivel a varrógép végzi a munka nagy részét.
A varrógép kezelése eleinte igényel némi gyakorlást és türelmet, egyébként, véleményem szerint a kézügyesség is bármilyen életkorban fejleszthető. Egyedi táskákat, szoknyákat, ruhákat, nadrágokat készítünk, akár a környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve. Főleg a fiatalokat motiválja ez, akik tizenévesen azért akarnak megtanulni varrni, hogy tudjanak ruhákat átalakítani, újrahasznosítani, rongydarabokból valami újat alkotni, hogy a textilek ne a szemétbe kerüljenek. Érdekli őket a mosható uzsonnás tasak, a szalvéta készítése, vagy a nylonzacskó kiváltására használatos vászontáska. A kisgyermekes édesanyák már a gyermeküknek alkotnak, például gyerekszoba dekorációt varrnak. A középkorú nők a kikapcsolódási lehetőséget, az énidőt keresik. Azt tapasztalom, hogy sokan nem szabványos testalkattal rendelkezünk és akár ezért is akarunk megtanulni varrni. Úgy vélem, a motiváció lehet sokféle, de a saját stílus megtalálása, úgy az öltözködésben, mint a lakberendezésben, örömforrás lehet.”
Különleges témájú workshopokra is sor kerül néha, mint például a szabad gépi tűzés oktatása. Ez egy speciális díszítő technika varrógéppel, ami különösen a foltvarrókat érdekli. A foglalkozást idén tavasszal Noémi több alkalommal is megtartja, alkalmazkodva az érdeklődéshez. Az egész városból, sőt, Debrecenből, Pécsről és Szegedről is jelentkeztek a résztvevők, akik ideutaznak ezért hozzánk, Csepelre.
Horváth Szerén bakancslistás álmát váltotta valóra, amikor nyáron hozzáfogott a varrástanulásnak. „Pamut ruhát varrok, ugyanis érzékeny vagyok a műszálas ruhákra. Termetemnél fogva legtöbbször át kell alakítanom a konfekcióméretemet. Odahaza beszereztem egy gépet, semmit sem tudtam rajta megvarrni, de megvolt az akarat. A gyerekeim felnőttek, így már a munkahelyi elfoglaltságom mellett több időm lett. Tavaly decemberben kezdtem el az első tanfolyamot, ahol megismerkedtem gép és anyaghasználattal, megtanultam befűzni a cérnát. Azóta varrtam tornazsákot, neszesszert, lecseréltem fiam síkabátjának cipzárját, átalakítottam barátnője szoknyáját. Meg is dicsérnek érte, nekem pedig jó érzés, hogy ilyet is tudok készíteni. A saját alkotás öröme ajándék a lelkemnek.”  "
Antal Zsuzsa

CSEPELI HÍRMONDÓ
Budapest, 2023.02.03.