Mit varrjunk a bordűrös anyagból?

Borduros.png


Mi is az a bordűrös anyag?

Nem egy bizonyos anyagfajta, hanem mintázat – angolul border print. Általában a szövött anyag hosszanti irányában egyik vagy mindkét szélen végigfutó, sávos, nyomott mintázatról beszélünk, de lehet táblás elrendezésű, ismétlődő, mint például a végben szövött kendőknél, amilyenből tavaly varrtam a Nelli szoknyát. A ruhákon a bordűr általában vízszintesen helyezkedik el, leggyakrabban az alsó széleket díszíti.

Kötött-hurkolt textíliára is szoktak ilyen sávos mintázatot nyomni, például bordűrös pamutjerseyből varrtam ezt a nyári overált.


Overál

 

Valamiért engem vonzanak a bordűrminták, szeretem a kihívást, amit az ebből való tervezés jelent. 

Nemrég felmerült az egyik varrós csoportban, hogyan lehetne egy bordűrös anyagból olyan szoknyát varrni, aminek az alján fut a minta, A-vonalú, de ne legyen ráncolt vagy rakott a dereka. Elgondolkodtam ezen a kérdésen, hiszen loknis szabás szóba sem jöhet. A kör- és loknis szoknyák íves alja vonala az egyenes bordűrrel nincsen jó barátságban, sőt, kifejezetten utálják egymást.

Eszembe jutott a saját rózsaszín mintás anyagom, egy nagyon tarka pamut flokon, amit tavaly nyáron vettem a Dubai Citynél. Gondoltam, ideje elővenni, és kipróbálni, mit lehet kihozni belőle. Mivel én sem hordok soha ráncolt derekú, sem sűrű hajtásokkal bővülő szoknyát, mert az olyan “ténsasszonyos”, ki kellett találnom valami mást. Vékony anyagból csakis bő szoknya való, ehhez vettem a mennyiséget is. Hogy legyen alul bő, felül szűk, se nem íves, se sok szabásvonallal szabott?

Azt agyaltam ki, hogy mindenképpen téglalapból szabom, és a sok-sok plusz bőséget, amire a derékvonalon nincs szükségem, hajtásonként, csípőig levarrom. Mutatom, ez lett az eredmény:


Bordűrös szoknya


 Szabásmintát ehhez a szoknyához nem készítettem. Mivel a csípő-derék aránya mindenkinek más, ezért a sok hajtás mélységét egyénileg kell kiszámolni. A teljes bőség 2 méter, ez a csípővonalon csípőméretre (plusz pár centi bőség), a derékvonalon pontosan derékméretre szűkül. Először csak egyenesen varrtam le nagy öltéssel (gépi férc) az elején és a hátán is 8-8 hajtást,  melyek mélységét a szoknya körméretének és csípőbőségemnek a különbségéből számoltam ki. Minden egyes hajtás azonos méretű és a középvonaltól oldal irányba egyenletesen osztottam el. Ezután lemérve a csípőre méretezett bőséget, kivontam belőle a derébőség + 1cm -t és a különbséget újra elosztottam hajtások számával. Ezzel a pici többlettel újra levarrtam, immár véglegesre, ívesen, deréktól lefelé minden egyes szűkítőt. A levarrt hajtásokat a középvonal felé vasaltam.
Természetesen ehhez oldalt cipzáras és gombos záródás, és méretre szabott derékpánt kellett. A szoknyát két lapból szabtam: egy eleje, egy háta, és a cipzár oldalra esik.


Szoknya bordűrös anyagból


 Említettem fentebb, hogy a bordűrön nem mutat jól a sok szabásvonal. Törekedjünk arra, hogy a mintát hosszában csak ott vágjuk el, ahol muszáj, keresztben pedig lehetőleg sehol.


Ha szeretnél részletes leírásokból tanulni és pontos szabásmintákból szabni, válogass kedvedre az IdaStyle modellek közül!

Megnézem a szabásmintákat 


Lilla_ruha_szabasminta_csomag.jpg


IMG_20230406_143917.jpg



Összegyűjtöttem még több példát a bordűrminta felhasználására. Nemcsak szoknya, hanem tunika, ruha, nadrág is lehet belőle.

Nézz szét ebben a Pinterest albumban.



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.