Válltömés készítése házilag

valltomes.jpg


Ha azt mondom, válltömés vagy vállpárna, sokunknak eszébe jutnak a 80-as évek őrülten széles vállú női sziluettjei az "óverszájz" vállpárnákkal. Még a pillekönnyű, áttetsző blúzokban is válltömést hordtak akkoriban a nők. Nemcsak a kifutókon és nemcsak Milánóban, hanem a magyar utcákon is - szinte hihetetlen.


Nos, azért nem kell nagyon megdöbbeni, hiszen a kabátokban ma is hordunk válltöméseket, ha nem is olyan óriás méretűeket, mint régen. Talán nem is gondoltátok, mert nem látszik.

Ha kabátot, blézert varrunk hagyományos bevarrott ujjal és vállvarrással, ne lepődjünk meg, hogy válltömést javasol a leírás. A szabásminta készítők feltüntetik, ahol ez szükséges, ugyanis a szabásmintákra rászerkesztik a válltöméshez szükséges többletet. 


Ha a leírásból nem derül ki, akkor a próba során is látjuk, hogy a vállunk és a kabát közé kívánkozik valami plusz.
Van úgy, hogy elég csak egy csík egy merevebb, vastag flízből. A merevítés vagy a válltömés tartást ad a kabátnak, ettől szebben áll az ujja, jobban kifekszik az ujja íve (a balni), és az egész kabát csinosabb. Az csak egy plusz előny - nekünk, hiú nőknek, - hogy a jól szabott kabát és jól elhelyezett vállpárna a körte alakból is tud homokórát csinálni. 


A válltömés készítésnek nincs egzakt tudománya, egész biztos, hogy minden szabó máshogy készíti, és megesküszik a saját tuti módszerére. De érdemes egyszer megnézni, milyen a készen kapható változat vagy egy kabátból kibontott darab, és próbáljunk meg olyat formázni.

A ballonkabátos cikkemben mutattam, hogyan tettem bele a válltömést, míg a pink steppelt kabátom vállába csak egy réteg vastag flízt varrtam.


vall.jpg


Szóval a ballonkabát varrásakor feltúrtam a közbélés készletemet, és 3-féle vastagságú maradék flízt vadásztam össze.

Ezek itt a lenti képen felülről lefelé: 2 vastag puha, 1 közepes puha, alul 1 vékony, merev réteg - így sorakoznak egymáson, kiszabva.


A hagyományos formájú (nem raglán) válltömés lényege, hogy a vállcsúcson, középen vastag, az íves szélén fokozatosan elvékonyodó, és a felső rétege, amin fekszik a kabát, az egybefüggő sima felület legyen. A kabátba való válltömésnél a szépség nem számít, mindegy, hogyan varrjuk össze, a bélés elfedi úgyis. 

Ha viszont egy béleletlen ruhába varrjuk, akkor be szoktuk borítani a ruha anyagával. 


IMG_20210315_084010_667.jpg

Nem készítettem hozzá sablont, csak úgy érzésre (és régi tapasztalatokra hagyatkozva) szabtam. Nektek sem készítek hozzá szabásmintát, mert a méretet és vastagságot mindig befolyásolja, hogy csapott vagy széles-e a váll, mennyi hely van a kabátban, és milyen látványt szeretnénk elérni.


A vastag flízeket széles gépi cikcakkal varrtam egymásra. A próba azt mutatta, hogy túl vastag a kiszabott 4 réteg, elég csak 3, így a legkisebb kiflit (vagy holdacskát?) végül kihagytam belőle.


IMG_20210315_092729_827.jpg


A felső merevebb, vékony réteget kézzel varrtam rá lazán, hogy ne legyen rajta horpadás. Közben ívesre formáztam a varrással és a végén vasalóval is elvékonyítottam a széleket. Az egyenesre szélét, ami az ujja felől lesz, nem kell vékonyítani, sem összevarrni, az direkt magas, vagyis vastag. 


IMG_20210315_092710_780.jpg



Ilyen lett a kész válltömés. Miután bevarrtuk a kabát ujját, utána kerül a végleges helyére, újabb próba és gombostűzés után. Legalább három ponton varrjuk be kézi öltéssel: egyszer a vállvarráshoz, és elöl-hátul a csúcsokat a karöltőhöz. 


IMG_20210315_092609_086.jpg



További részletes varrási útmutatókért és szabásmintákért nézz szét webáruházunkban, az IdaStyle szabásminták között!
MEGNÉZEM



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.