Pólónyak szegése

polonyak.png



Egy rugalmas póló kerek nyakkörét többféle módon is eldolgozhatjuk szegőpánttal. Most a legegyszerűbb módszert mutatom be, amivel egy szép íves nyakkört kapunk. Egyúttal szeretném eloszlatni azt a hiedelmet, hogy lock gép nélkül nem lehet pólót varrni. Már korábban is írtam a háztartási varrógép rugalmas öltéseiről, és most is azzal dolgoztam. Tudom, a cikcakkos szegés nem úgy néz ki, mint az ipari, de nem mindenkinek van otthon overlock és fedőző gépe. A póló összevarrására, felhajtások készítésére most nem térek ki, csak a nyakkört ismertetem. A szegély készülhet a póló anyagából vagy más hozzáillő színű jerseyből, passzéból.


Eszközök:

- általános vagy cikcakk varrótalp,

- 80-as jersey- vagy sztrecs-tű,

- poliészter cérna.


Póló nyakkör


 Ezt a pólót olyan rugalmas viszkóz-jersey anyagból varrtam, melynek színe és fonáka más mintájú, így jobban látod, mikor melyik oldalon varrunk. A vállvarrást egy külön pánttal erősítettem meg, hogy ne nyúljon el.

1. Összevarrjuk a póló mindkét vállát, a szélét tisztázzuk.

2. Bejelöljük a nyakkörön az eleje közepét, háta közepét és a negyedelő pontokat (ezek előrébb vannak, mint a vállvarrás).


Jelölések


 3. Lemérjük a nyakkört (én az eleje középtől hátközépig mértem) és kb. a teljes körméret 85%-ának megfelelő hosszú, és 4,5 cm széles pántot szabunk, a nagyobb nyúlás iránya a pánt hosszában legyen. Ha nagyon rugalmas a pánt anyaga, akkor inkább 75-80%-ra szabjuk.


Mérés

 

4. Összevarrjuk a pánt végeit fonákoldalon (egyenes öltéssel is jó), és szétnyitjuk varrásszélességet.


Szegőpánt

 

5. Színoldalával kifelé hosszában félbevasaljuk a pántot. Bejelöljük rajta a negyedelő pontokat, amiket a nyakkörhöz fogunk illeszteni.

 6. Rágombostűzzük a nyakkör színoldalára a két rétegű pántot, a szélét az anyag széléhez illesztve. Az összevarrás vonalát a póló háta közepére helyezzük, minden szakaszon egyenletes a bőségtöbblet a nyakkör és a pánt között.

Szegőpánt varrása


 7. Apró cikcakkra állítjuk az öltést. (Kb. 1 mm széles és 2-2,5 mm hosszú öltésre). Úgy varrjuk fel a pántot a nyakkörre, hogy csak a pántot nyújtjuk varrás közben, szakaszonként, egyenletesen. Három anyagréteget varrunk egyszerre, a nyakkört közben nem nyújtjuk, csak a pántot. A varrásszélesség kb. 7-10 mm, de körben egyforma legyen, mert különben egyenetlen lesz a pántunk.

Cikcakk öltés



Pántvarrás


8. A felvarrás után a varrásszélességet egyben, normál cikcakkal be is szegjük, ez kb. 3-4 mm széles és 3-4 mm hosszú öltés.

9. Levasaljuk a felvarrás vonalát, a varrásszélesség körben a póló irányába (nem a pánt felé) néz.

10. Az apró cikcakkal színoldalon a nyakkört körben letűzzük, (ne nyújtsuk, csak lazán vezessük a tű alatt) a felvarrás vonalától kb. 3-5 mm-re, ez nem csak díszítés, hanem ezzel a fonákoldalon lévő varrásszélességet is rögzítjük, hogy ne forduljon ki.

11. Újra levasaljuk a nyakát. Figyeljünk arra, hogy se tűzés, se vasalás közben ne nyújtsuk meg.


Pólónyak


Kész. Ugye, nem is volt nehéz?

Ha szeretnél még más szegési módokat is megismerni, próbáld ki a Diana body vagy a Bella póló varrását a segítségemmel. A szabásmintákhoz részletes útmutató jár, a Bella póló-csomag pedig videót is tartalmaz. 

Böngéssz az IdaStyle felsők között!

MEGNÉZEM



Bella póló

  Bella póló



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.