A francia vonalzók használata

franciavonalzok.png


A francia vonalzók, íves vonalzók, görbevonalzók - angolul french curves - feltalálása egy német matematikus, Ludwig Burmester nevéhez fűződik. Ezért nevezik Burmester Set-nek is. 

A francia vonalzók különböző sugarú körívek egymásba kapcsolásával jöttek létre. Rengeteg féle íves vonal megrajzolását segítik, céljuk a kézzel készített mérnöki tervrajzok szebb, pontosabb kivitelezése.

A szabó szakma és a hobbivarrók által használt francia vonalzók a ruhaszerkesztésben leggyakrabban használt íveket tartalmazzák. Ilyen például a csípőívet követő, hosszú, íves kardvonalzó, vagy a karöltők ívét formázó csepp-vonalzó. 

Az íves vonalzók könnyű, átlátszó, segédvonalakkal ellátott műanyag kivitelben is kaphatók, de tartós használatra, nagyobb igénybevételre fából vagy fémből is gyártják ezeket.

Ha már használatba vesszük ezeket a görbevonalzókat, érdemes több darabos szettet beszerezni, többféle íves vonalhoz. Itt látható pár darab az én készletemből:


francia3.png


Mire használhatjuk mi, szabók és hobbivarrók, ezeket a speciális görbevonalzókat, az íves vonalzókat? 

  • A kész szabásminták átalakítására, például egy új vonalú nyakkör, karöltő, stb. berajzolására. 
  • A kész szabásminták egyedi méretre történő átalakításához, amikor két méret vonalait ívesen kötjük össze egymással. 
  • Divatlapból kimásolt szabásminták íveinek pontosabb berajzolásához. 
  • Nemcsak ruhakészítésnél hasznosak, hanem bármilyen egyedi tervezésű szabásminta (pl táska, neszeszer, párna, stb.) kézi rajzolásához.
  • Varrás, hímzés, díszítések motívumainak tervezéséhez. 
  • A ruha szabásminták alapszerkesztéseinek elkészítéséhez - ez már komolyabb szaktudást igénylő feladat, többet írtam róla az alapszabásmintákról szóló cikkben. 
  • A szabásminták íves vonalain a varrásszélesség felrajzolásához - ehhez kimondottan az átlátszó vonalzókat ajánlom, segédvonalakkal, centis beosztással. 

  • francia_4x4.png


    Ahogy összeírtam a fenti listát, magam is meglepődtem, hogy valójában milyen sokoldalú segédeszköz a francia vonalzó szett. Láthatjátok, hogy nemcsak a szakmabelieknek, hanem a hobbivarróknak is érdemes beszerezni. 

    Ebben a videóban be is mutatom nektek, hogyan tudjátok a ruha szabásminták átrajzolásához a francia vonalzókat használni:






Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.