A lock gépek használata

lock1.png


Overlock, interlock, lock, tisztázó gép, szegőgép, endliző gép, Hobbylock, Babylock - ezek a nevek mind ugyanazt a géptípust takarják, ma már nem teszünk köztük különbséget. Egyedül a "coverlock" lóg ki a sorból, mert ez a fedőző+lock gép, kettő az egyben.


A lock-gépeknek - mint nagy csoportnak - közös jellemzője, hogy 3-4-5 szál összekapcsolásával rugalmas tisztázó öltést készítenek.
Az interlock eredetileg az ipari gépek elnevezése volt. Léteznek olyan ipari lock-ok is, melyek 1 vagy 2-szálas láncöltést és mellette 3-szálas szegőöltést készítenek egyszerre - én is ilyenen tanultam régen.

Kepernyokep_lock.png


A modern háztartási szegőgépek szinte mind azonos elv szerint, 4 szállal és 2 tűvel működnek. A 3-szálas szegőöltésre a 4. szálból egy biztonsági öltést varrnak, ami a varratot stabilabbá, erősebbé teszi. 

Ezáltal ezek a kis háztartási masinák nagyon jól használhatók nemcsak tisztázásra, hanem kötött-hurkolt anyagú ruhák összevarrására is - ami a mai hobbivarrók körében nagyon népszerű (az egyszerű szabás, méretezés és a kényelem miatt is).  


A tisztázást jobb híján megoldhatjuk a normál varrógép cikcakk-öltésével, de a különböző, nyúlós-csúszós jersey anyagok összevarrása már nem mindig könnyű, hiába van a varrógépünkön sokféle rugalmas öltés. (Ezekről egyszer részletesen írtam itt.) Akinek sikerül szert tenni egy lock-ra, utána szinte biztos, hogy azzal varrja a pólókat, szabadidő-ruhákat, egyéb elasztikus ruhákat - mert nemcsak gyors és öröm vele a munka, de tartósabb és szebb is a végeredmény. 


A lock vásárlásához mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, mint egy alap háztartási varrógép esetén - ezért ez a cikk senkit sem akar erre rábeszélni.


A sok előny mellett fontold meg a következőket:

1. viszonylag drága,
2. plusz helyet igényel a varróasztalon,

3. cérnafogyasztása elég nagy,

4. a használatát külön meg kell tanulni, mert más, mint a normál gép,
5. csak kiegészítő varrógép, nem helyettesíti a hagyományos varrógépet, nem lehet vele szövött anyagokat összevarrni. 



Ha mégis szeretnél egy lock-ot, vagy már meg is vetted, akkor mindenképp érdemes rászánni az időt és megtanulni, hogyan tudod kihasználni a lehető legjobban. 


A modern háztartási overlock gépekbe a gyártók belesűrítettek mindeféle extra funkciót, amik a speciális ipari gépekben nincsenek. Ilyen a felső kés kiiktatása - ami hasznos ugyan, de ha nem tudjuk, mire figyeljünk, tönkre is tehetjük vele a gépet (pl. a Singer gépkönyvből ezt a fontos infót kihagyták.)
A haladó lock-használók számára szuper funkciók a fedővarratot utánzó flatlock-öltés, és az anyag szélét behajtó gömbszegély varrás is - hogy csak néhányat említsek a sok közül. 


IMG_20210525_164708_938.jpg

IMG_20210525_164854_607.jpg


Nem muszáj a gépünket folyamatosan 4 szállal használni, arra biztatlak, hogy próbáld ki a 3- és 2-szálas öltéseket is. Aki megtanulja a 4-szálas varrat beállítását, annak a többi is menni fog. 

Varrhatsz a gépeddel az anyag szélére szalagot, gumit, készíthetsz vele ráncolást is.


IMG_20210525_164910_250.jpg


Régen ipari gépeken varrtam, mégis, miután megvettük a saját Singer háztartási lockomat, a 20 oldalas útmutató átrágása és az első tüzetes átvizsgálás eltartott nekem is néhány óráig. Nem bántam meg, hogy előbb lépésről lépésre kipróbáltam mindent, mert azóta is gond nélkül használom a gépet, még nem látta szerelő, és kést sem kellett cserélnem. Állítólag a 14SH754 típusú gép a Singerek közül a jobb szériából való, de próbáltam már más olcsóbb kategóriájú szegőgépeket is, amikkel nem volt semmi gond. 


A hipermarketekből vásárolt gépekről találunk a neten kritikus véleményeket, de biztos vagyok benne, hogy ezek többségénél sem a gépekkel van baj, hanem a szaktanácsadás hiánya a fő probléma. Szóval ha teheted, akkor tájékozódj, gyűjts információt az első lock beszerzése előtt, akárhonnan is vásárolsz.

A lock gépek más elven működnek, mint a háztartási varrógép, bonyolultabb a 4 szál kapcsolódása, a befűzés, a beállítások - de ne ijedj meg ettől, hamar bele lehet jönni és imádni fogod! De megértem, hogy aki még sosem varrt ilyen géppel, annak első látásra még a használati utasítás is nehezen érthető. 


Sokan kértetek már tőlem online tanácsot és a haladó tanfolyamokon is rengeteg kérdés merült fel, amikor lock-kal varrtunk. Ezek az esetek rávilágítottak, mennyi probléma van, amivel a kezdő lock-használók küzdenek. És azt is tapasztaltam, hogy a gyakorlottabbak is csak egy-két funkcióját ismerik a gépnek.
Ezért készítettem egy videós tananyagot, amiben bemutatom, milyen praktikus és sokoldalú gép ez. Végigvezetlek a lépéseken, hogy sok kísérletezés és bosszankodás nélkül tanuld meg a használatát, ki tudd aknázni a benne lévő lehetőségeket, A-tól Z-ig.


Az Overlock gép használata című oktató videó

megrendelhető ide kattintva:


MEGNÉZEM



Az_overlock_gep_hasznalata.png



Nézd meg a bevezető filmet is, kattints ide.




Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.