Méretvétel szakszerűen

Méretvétel szakszerűen


Készítettem egy videót, melyben bemutatom, hogyan kell helyesen lemérni a legfontosabb testméreteket. 


A sikeres varrás egyik titka a jó szabásminta.

Hobbivarróként könnyű dolgunk van, a világ minden tájáról származó, millióféle modellből és kész mintából válogathatunk. A jó minőségű snitt egy kezdő hobbivarró számára nélkülözhetetlen, de a haladók és a szakemberek számára is jó mankóként szolgál. Egyszer már írtam róla, mitől is jó egy szabásminta. 


Néha kérdezik tőlem, miért nem oktatok hobbivarróknak szerkesztést. A szerkesztés és a modellezés szaktudást, sok évi tanulást és komoly ruhakészítő gyakorlatot igényel - ezért ezt hagyjuk inkább a szakemberekre. 

Szerkesztés helyett érdemes megtanulni azokat a fogásokat, melyekkel a saját egyedi alkatodra tudod alakítani a kész mintákat - ezt sokkal könnyebb, mint a nulláról elkészíteni egy egyedi méretű alapszabásmintát és abból modellezni.


A videót elsősorban azoknak a hobbivarrónőknek ajánlom, akik kész szabásmintákból szabnak. A felsorolt méretek a kész ruhasablonok ellenőrzéséhez és a szükséges átalakításokhoz elegendő adattal szolgálnak. 

Az alapszerkesztésekhez a bemutatott méreteknél jóval többre van szükség - mivel ez már szakmai tananyag, ezeket most nem részletezem. 


Mindannyian eltérünk a szabvány mérettáblázatok adataitól kisebb-nagyobb mértékben. Hogyha pólót, blúzt, felsőrészt szabsz magadnak, akkor csak deréktől vagy csípőtől felfelé, ha szoknyát vagy nadrágot, akkor pedig csak deréktól lefelé kell figyelembe venni a méreteidet. Így simán előfordul, sőt, nem ritka, hogy valakinek 2-3 mérettel is eltérnek a felső és az alsó méretei (pl 38-as blúz és 42-es szoknya).


Letölthető táblázat:

Végezd el a videón látható méréseket, és az adataidat feljegyezheted ebbe a táblázatba

A táblázatban az üres sorokba beírhatod a tervezett szoknyahossz, nadrághossz, ujja hossz, stb méreteket egy adott ruhához. Csak viszonyításképpen adtam meg az IdaStyle 40-es normál méret adatait. 

A testméreteket 1-2 évente, illetve súly- és alakváltozás esetén mindig újra lemérjük. 


Ha tetszett a videó, köszönöm, hogy megosztod!


Szeretnél értesülni a további ingyenes anyagokról, megjelenő szabásmintákról, varrós ötletekről? 
Iratkozz fel az IdaStyle hírlevélre itt.