Miben más a szövött és a hurkolt anyagok varrása?

SZOVOTTHURKOLT.png


A ruházati textilek 2 fő csoportja (készítési módjuk szerint) a szövött és a kötött-hurkolt, azaz kötött anyagok. 
Mindkét csoportban vannak rugalmas és nem rugalmas anyagok is, de varrás szempontjából az a fontos, hogy az adott anyag szövéssel vagy kötéssel készült.
(Vannak ún. nemszőtt textilek is, de ezekről most nem írok.)

nora_shop2.jpg

Jól megférnek együtt a rugalmas jersey-k és a szövetek a ruhatárunkban. 


A kötött-hurkolt textilek, azaz kötött anyagok (jersey, interlock, szabadidő-anyag, punto, passzé, stb.) szerkezete egymásba kapcsolódó fonalhurkokból áll. Nem foszlanak, nem bomlanak, viszont rendelkeznek kisebb-nagyobb rugalmassággal. Ezért olyan öltéssel és technológiával kell varrni ezeket, hogy rugalmasak is maradjanak.

A varrásuk egyszerű, a hurkolt anyagú ruhákon nem használunk tűzéseket, szűkítőket, levasalt hajtásokat, sok szabásvonalat, díszítő elemet. Többnyire a varrás csak összeállításból és a szélek eldolgozásából áll.


Összevarrásra legjobb a 4 (vagy 5) szálas overlock gép 
 (= interlock, lock, endliző vagy tisztázó gép).

A 3-szálas gépek csak tisztázásra valók, a 4. szál az, ami az összevarrást erőssé teszi, és ezzel a varrás képe is megfelelő lesz. A varrat szélessége 6-7 mm, de én mindig 1 cm-es varrásszélességet szabok, mert a gép le is vág 3-4 mm-t az anyagból.


IMG_20201215_174518_404.jpg

A Renáta pólóhoz lock-kot és háztartási gépet is használtam, de lock nélkül is megvarrható.


Lock gép híján a háztartási varrógéppel is jó minőségben össze lehet varrni a hurkolt anyagokat, bár nem lesz ipari kinézetű. A rugalmas öltésekről részletesen írtam korábban.

A rugalmas öltések többsége elég lassan készül, és sokszor elnyújtja a gép az anyagot, így ne sajnáljuk, ha nem tud a gépünk 100-féle rugalmas öltést. Leghatékonyabban a sűrű, keskeny cikcakk-öltéssel tudunk dolgozni. A varrásszélesség legyen legalább 5-6 mm, de inkább varrjunk szélesebben és utólag vágjuk le az anyagot, ha kell. A hurkolt anyagok szélét nem muszáj eltisztázni, de szebb, ha nem hagyjuk szabadon. A keskeny összevarró cikcakk mellett egy szélesebb cikcakkal is el lehet szegni.

Létezik olyan hurkolt anyag, amelyik alig rugalmas, vagy csak egyik irányban nyúlik, azt nyugodtan varrhatjuk egyenes öltéssel a nem rugalmas irányokban. Hosszában is, keresztben is próbáljuk ki egy darab anyagon az egyenes öltést, és ha meghúzzuk, kiderül, bírja-e a nyújtást.

Ne húzzuk az anyagot varrás közben, mert laza és egyenetlen lesz a varrat, eltörhet a tű is.

A jersey ruháknál is kellenek fix (rugalmatlan) varratok, mint a vállvarrás, cipzávarrás, zsebszél, ezeket is egyenes öltéssel varrhatjuk, megfelelő megerősítéssel.


pulcsi1.jpg

Ez a Burda pulóver egy steppelt hatású, többfalas, hurkolt anyag, kis rugalmassággal. Az egészet egyenes öltéssel varrtam és tűztem. 


shop_foto1.jpg


A Diana bodynál nagyon fontos, hogy minden irányban rugalmas legyen, a varratok is ehhez igazodnak.


A tűkről külön cikket is lehetne írni, mert rengeteg féle van. A jersey-tű gömbölyű hegyű, nem roncsolja az anyagok rugalmas szálait. Ezt inkább pamutos összetételű jerseykez használjuk. A sztrecs-tű kevésbé gömbölyített, viszont olyan a kialakítása, hogy a még rugalmasabb, elasztikus (szintetikus vagy viszkóz, modál, stb elasztánnal) anyagokhoz jobb, nem hagy ki öltésket. A szuper sztrecs-tű pedig ennek a megerősített változata, ezt használhatjuk pl. fürdőruhához, amikor varrás közben erősen húzzuk is az anyagot.


Magyarországon is egyre kedveltebb a háztartási fedőző gép, mint harmadik gép. Ez főként a tűzésekhez és felhajtásokhoz használatos, és a könnyen bomló láncöltése miatt gépi férceléshez is használják. Nem olcsó gépről van szó - a helyigény, cérnaigény, átfűzés, beállítás miatt érdemes megfontolni, mielőtt beruházunk rá. Ha saját célra varrunk, kisebb mennyiségben (nem eladásra), akkor nagyon jól helyettesíthető a fedőző gép az ikertűs varrással.


A szövött textilek / szövött anyagok (szövetek, vásznak, stb.) szerkezete fonalak keresztezésével jön létre. Közös tulajdonságuk, hogy a vágott szélük bomlékony, a szövésből adódóan foszlanak a szálaik, ezért más öltés és technológia kell ezekhez, mint a hurkolt anyagokhoz.


szövet.jpg


A szélek ipari minőségű tisztázása a lock géppel történik (elég hozzá 3 szál), de ha nincs lock gépünk, akkor a háztartási gép széles cikcakk- vagy overlock-öltésével tisztázunk.

A szövött anyagokat normál egyenes öltéssel kell összevarrni. Léteznek rugalmas szövetek is, ezek többsége is elbírja az egyenes öltést. 

A varrásszélesség a szövött anyagoknál minimum 1 cm, de gyakran 1,5-2 cm. Az anyag vastagságával is nő a szükséges varrásszélesség és öltéshosszúság, illetve ha foszlós szálú, laza szövésű az anyag. Csak olyan helyeken (és anyagokon) varrunk 1 cm-nél keskenyebben, amik nincsenek kitéve terhelésnek.


nora13.jpg


A Nóra szoknya eleje szélét szándékosan kirojtoztam és cikcakk-öltéssel tettem tartóssá.


A legtöbb európai szabásmintára nincs rárajzolva a varrásszélesség, ezt a szabás során nekünk kell rátennünk, a leírás szerint. A ráhagyás erősen függ attól is, hogy milyen technikával, varrattal fog készülni a ruha ( laposvarrat, francia varrat, tűzések, stb.). Ezért is fontos, hogy legyen a szabásmintához részletes leírás.


IMG_20200423_140552.jpg


A szövött anyagok összevarrása 2 módon történhet (egy jó szabásminta leírás ezt is megadja):

- Először összevarrjuk az anyagokat, majd egyben eltisztázzuk és egyirányba vasaljuk.

- Először egyenként tisztázzuk az alkatrészeket, majd összevarrjuk és a varrásszélességeket szétvasaljuk.


Én a fenntartható divat és a tartós ruhák híveként, azért is nagyobb varrásszélességeket szoktam javasolni, hogy később még tudjunk alakítani a kedvenc ruháinkon.


nora_renata_nevetos.jpg


További szabásminták között válogass kedvedre az IdaStyle kínálatából!

IdaStyle - a magad varrta ruhatár

- magyar tervezőtől,

- magyar testalkatokra,

- nagy méretválasztékban,

- részletes varrási útmutatóval (videóval is),

- kezdő szinttől is.

A szabásmintákat digitális és borítékos változatban is megrendelheted.

TOVÁBB A SZABÁSMINTÁKHOZ



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.