Táskavarrás maradék anyagokból

Taska_maradekokbol.png



Nincs is olyan hobbivarrónő, akinek ne lenne otthon néhány kisebb darab anyagmaradéka - sőt, a többségünknél zsákszámra gyűlik a millió anyagfecni a lomtárban vagy egy szekrény mélyén. Ha neked sincs szíved kidobni a kis lehulló darabokat, akkor rengetegféle apró, hasznos tárgyat tudsz belőlük varrni. Ha pedig ezt az elszántságot még megtoldod egy kis türelemmel, akkor nagyobb "szabású" munkákba is belevághatsz, mégpedig a foltvarrás, patchwork módszerével. 


Nem véletlen, hogy a patchwork táskák az 1960-as és 70-es években váltak igazán kedveltté, amikor a bohém stílus rajongói elkezdtek saját készítésű, sokszor újrahasznosított anyagokból varrt táskákat viselni. A foltvarrott táskák népszerűsége azóta is töretlen, csak néha a mértani, szabályos alakzatok, néha a szertelenebb, "crazy" technikák jönnek divatba. Akármilyen is a dizájn, minden foltvarrással készített táska egyedi, különleges, és a művészi értékét még tovább növelhetjük a szabad gépi tűzéssel, más néven kukacolással. (Erről a technikáról többet megtudhatsz itt.


Régóta szerettem volna egy olyan puha, bélelt táskát, amiben egy kisebb varrógépet tudok szállítani, mert a Varróiskolából gyakran hazahozok egy gépet itthoni munkákhoz. Egy egész halom maradék pamutvásznam is van, rengeteg színben, ebből válogattam ki a drappos-barnás árnyalatokat ehhez a táskához. 

Ha eddig idegenkedtél a foltvarrástól, ne aggódj, mert most egy olyan egyszerű patchwork technikát mutatok, amihez nem kell nagyon sok idő és extra precizitás. A táskavarráshoz ezúttal a legegyszerűbb szabásmintát használjuk. 


Ebben a videóban bemutatom a kész táskát:


Tarts velem, varrj te is hasonló patchwork táskát, maradék anyagokból!


Mire lesz szükségünk?

  • egy 70 x 100 cm-es darab pamutvászon a bélésnek
  • sok kis darab pamutvászon a külső réteghez (min. 8 cm széles darabok)
  • 70 x 100 cm, 0,5 cm vastag vlies
  • 150 cm, 2,5 cm széles heveder
  • 4,5 cm széles szegőpánt (ferdepánt is lehet)
  • 2 db 70 x 12 cm vászondarab a két fogópánthoz



A foltok összevarrása utáni méreteket megadom a rajzos ábrán. 

A szabásminta - azaz a leírt méretezés - tartalmazza varrásszélességeket. A varrásszélesség mindenhol 1 cm.

A foltvarrók általában 7 mm varrásszélességgel dolgoznak a foltok összeállításánál, de az egyszerűség kedvéért most mindenhol szabjunk és varrjunk 1 cm ráhagyással. 

A kész táska méretei: 60 x 37 x 18 cm


1. Szabj ki 8 cm széles csíkokat minden anyagból, használd ki a teljes hosszt, ami kitelik az anyagdarabokból. Ezután a csíkokat vágd fel 12-24 cm közötti, tetszőleges hosszú darabokra, minél változatosabb a méret, annál mutatósabb lesz a táska. 


2. Az összes kis csíkot varrd össze egymás után, kedved szerint variálva a színek és minták sorrendjét, és a hosszabb-rövidebb darabokat. Összesen 9,5 méter hosszú (és, ugye, 8 cm széles) csíkot kell kapnunk a végén. A varrásszélességeket vasald mindenhol egyirányba. (Lásd a videóban a cikk végén.)


3. A nagyon hosszú csíkot vágd fel úgy, hogy 12 darab 63 cm-es és 3 db 44 cm-es szakasz legyen belőle. Ezekből állítsd össze a táska külső lapját az ábra szerint. Rendezd úgy a csíkok sorrendjét, hogy elszórtan helyezkedjenek el a különböző minták és a függőleges varrási vonalak. Varrd össze a csíkokat egymással, a fenéklap 3 rövidebb csíkját középre illesztve. Az összevarrás után a csíkok szélessége készen 6 cm lesz, így jön ki a tervezett táskaméret (6x6 cm + 1 cm ráhagyás a felső szélén = 37 cm a táska magassága, 3x6 cm = 18 cm a táska fenéklap mélysége). Az ábrán a csíkok összevarrása utáni külső méreteket látod, és bejelöltem az 1 cm varrásszélességet is, ami a további varráshoz kell. 


szabmint.png

4. Ha kész a táska fedlapja, vasald le a varrásszélességeket egyirányba, a táska lapjain fentről lefelé. Ezután jön a szendvics készítése, azaz a rétegezés. Terítsd le a bélésnek szánt vásznat (színével lefelé), arra a flízt, és arra a fedlapot (színével felfelé). Simítsd le jól a rétegeket, és tűzd össze sok helyen biztosító tűvel. A bélést és közbélést körben mindenhol pár cm-rel nagyobbra szabd, mint amekkora a táska fedlapja. 


5. Tűzd le a szendvicset (azaz a táska lapot) szabad gépi tűzéssel, vagy pedig - ha a kukacolás még nem megy, vagy nincs hozzá felszerelésed - , a hagyományos steppelés módszerével.  


6. A tűzés után a méret zsugorodik, és egyenetlenek lesznek a szélek. Vonalzóval jelöld be és vágd le egyenesre a táska széleit, akkor az oldarészek szélessége kb 62 cm lesz. Varrd össze a táska két oldalát, majd a bélés felől szegd be szegőpánttal mindkét varratot. Ezután varrd össze a táska két alsó sarkát az oldalakra merőlegesen. Ezeket a varratokat is szegd be a pánttal. 

IMG_20230919_080646.jpg


7. Varrd fel a szegőpántot a táska felső szélére. Először a belső oldalra varrd fel a pántot 1 cm szélesen, majd hajtsd át a színére, hajtogasd be a szélét, és tűzd le a színoldalról 1 mm szélesen, körben. 


IMG_20230919_080513.jpg


8. Készítsd el a fogópántokat: az egyik 12 cm-es csíkot a színével kifelé hosszában félbe, majd 4 részre hajtva vasald le, és varrd össze a 4 rétegű pántot a színéről. Varrd fel az egyik oldalára a hevedert, a vászon pánt mindkét vége 1-2 cm-rel legyen hosszabb, mint a heveder, ezeket a végeket nem kell elszegni. A másik fogópántot is ugyanígy varrd meg. 


IMG_20230919_080307.jpg


9. Erősítsd fel a fogópántokat a táska felső szélére, kívülről, a vászon réteg nézzen kifelé. Középről jobbra-balra 8-8 cm-re legyenek a pántok (a köztük lévő távolság 16 cm). A vászon túllógó szélét alul behajtva, négyzet alakban varrd le a táskán a pánt végeket mind a négy helyen. 

IMG_20230919_080559.jpg


És kész is van az egyedi, foltvarrással készült táskánk!


***


Szeretnél jobban elmerülni a Szabad gépi tűzés rejtelmeiben?


Ezt a technikát évek óta tanítom egy 
3 órás workshop keretében, a Csepeli Varróiskolában.

Ezt a 3 órát arra szánjuk, hogy segítek a saját gépetek beállításában, applikálunk,

kipróbálunk többféle motívumot, többféle technikát, megtanuljuk azokat az apró trükköket,

amikkel otthon is könnyen megy majd a szabad gépi tűzés.

Megtesszük együtt a kezdő lépéseket azon a kalandos úton,

ami sok gyönyörű, varrott-tűzött alkotáshoz vezet.

***


Így készült a táskám:






Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.