Gyorstalpaló a varrógéptalpak használatához

talpak.jpg



Nincs 40 darabos varrótalp-készletem, csak 16, ezek többsége is a varrógépem alapcsomagjában volt. Így nem tudom bemutatni az óriás szettek minden egyes elemét, de azért érdemes elolvasnod, mert sok talpra rá fogsz ismerni.


Még most az elején leírom, ne érjen senkit csalódás, ezek a csili-vili talpacskák nem azért vannak, hogy megússzuk egyes műveletek megtanulását, ezek csak könnyítik vagy gyorsítják a munkánkat.


Bár sokféle ruhát varrok, egyelőre elégnek érzem az én szerénynek mondható készletemet. Ha semmi másod nincs, csak egy általános talp plusz egy cipzárvarró, akkor már szinte bármit meg tudsz varrni, még gomblyukat is, ha elég gyakorlott vagy.

Még egy fontos dolgot ne feledjünk: ha bármilyen plusz talpat veszel a gépedhez, mindig ellenőrizd, hogy a tűleszúrás helyén van-e a talp nyílása, és a széles öltésekhez elég széles-e a nyílás. Ha rávarrsz a talpra, azonnali tűtörés lesz.


talpak4x4.png


1. Általános talp – (zig-zag foot)

Univerzális talp


Ezzel varrunk egyeneset, íveset, cikcakkot és mindenféle széles öltést, amit a gépünk tud. Jól leszorítja az anyagot és széles nyílása van felül, így tud a tű oldalirányba is mozogni. Ha van a hátulján egy kis gomb rugóval, akkor ezzel vízszintesen lehet tartani a talpat, míg a vékony rétegről a vastagra átgyalogol, öltéskihagyás nélkül, mondjuk egy farmer felhajtásánál.


2. Applikáló talp – (satin stich foot)

Átlátszó talp


Átlátszó talp, széles és sűrű, tömött cikcakk öltésekhez és egyéb díszítő öltésekhez. Jól láthatjuk, hol varrunk az anyagon, applikáció szélén és milyen sűrű az öltés. Közepén a piros jelölés a tű középső állását mutatja. A tömött, domborodó díszítő varratok jól elférnek alatta, mert középen magasított.


3. Nyitott applikáló talp - (open toe satin stitch foot)

Applikáló talpak

Nyitott elejével elég jó leszorítást biztosít, miközben még jobban látni engedi az applikálni való anyag szélét és az öltéseket.


4. Szegőtalp – (rolled hem foot)


Szegés szegőtalppal


Különböző szélességekben létezik, és van fokozatmentesen állítható szélességű változata is. Nekem csak ez a 3 mm-es, úgynevezett zsebkendőszegőm van, ami jó szolgálatot tesz vékony, finom anyagoknál, mint például a muszlin kendő-szoknya beszegésénél. Az anyagszél eligazítása induláskor néha kicsit nehéz, ahogy a sarkokon a fordulás is, de amíg csak egyenes vagy íves szegélyt varrunk vele, addig nagyon precíz kis szerkezet. Ezzel a talppal szegtem be a Nelli kendőszoknyának a szélét is.


5. Vakvarró talp – (blind hemming foot)

Vakvarró talp


Hólozás


Ezzel a talppal és a vakvarró öltéssel, a ruha, szoknya felhajtását úgy tudod elkészíteni, hogy a színoldalon nem (vagy alig) látszik. A sima felvarrásnál sokkal igényesebb és elegánsabb megoldás! Mellékesen, egyenes öltéssel és a tűleszúrás balra állításával még piézni is lehet vele. Figyelem! Ha a tű oldalirányú helyzetét állítod, mindig ellenőrizd, hogy nem fog-e az adott talpba beleütközni. 


6. ¼ inches tűzőtalp – (1/4” seam foot)

Tűzőtalp


Tűzőtalpakból rengeteg féle létezik, van állítható szélességű is. Az enyémmel az anyagszéltől, szegélytől,  ¼ inch távolságra lehet tűzni, ezt ki szoktam cselezni azzal, hogy a tűpozíciót jobbra állítom és keskenyebben tűzök.

Lehet, hogy neked van hasonló tűzőtalpad, amin be tudod állítani a terelő lemezt, vagyis a varrásszélességet, és nem a tűt kell állítgatnod.


7. Szegőpánt varró talp (binding foot)

Szegőpánt varró talp


Pántvarrás


Nekem egy ilyen csodabogár jutott, lehet, hogy a tied másképp néz ki. A nagy készletekben láttam olyat, aminek a szélessége szabályozható a pánt méretéhez, és nem mindig ilyen formájú az elején a nyílás. A lényege, hogy a ferde- vagy egyenes pántot előre bevasalva, az anyagot közé fogva, egyszerre vezetjük bele, és egyetlen tűzővarrattal varrjuk fel a pántot. Egyeneseknél ez szuper, íveknél még csak-csak jó, de a szép sarkok kivitelezésére nem alkalmas.

Ha enélkül (normál talppal) varrjuk fel a szegőpántot, az mindig két művelet, de én mégis azt a módszert szeretem jobban, tudom ellenőrizni közben a pánt feszességét, különösen az íveknél, és az egyik oldalon szinte láthatatlan a felvarrás.

8. Overlock talp – (overcast foot)

Varrógép talpak


Ez is létezik többféle kinézetben. A lényege, hogy pontosan az anyagszélére helyezi az overlock öltéseket, kicsit se beljebb. Az én talpam közepén a kis drótok arra szolgálnak, hogy ne gyűrődjön össze a vékony anyag, és elég cérna jusson az öltésekbe. Láttam már olyan szerkezetet is (csak neten, élőben nem), ami az anyagszél levágását is elintézi közben. Hmm… talán a pöndörödő anyagoknál hasznos lehet, de ha sok ilyet varrunk, akkor már jobb egy igazi overlock gép.


9. Cipzárvarró talp – (zipper foot)

Cipzárvarró talp


Keskeny talp, beállítható, hogy a jobb vagy bal oldalán varrunk. A lényege, hogy közelebb tudunk varrni a cipzár fogazatához, mint egy normál talppal. Ugyanez a talp alkalmas a kéder (zsinóros paszpól), felvarrására is, mert ott meg szorosan a zsinór mellett kell varrnunk.


10. Kédervarró talp – (piping foot)

Kédervarró talp


Zsinóros paszpól


Pontosabban lehet vele felvarrni a zsinóros paszpólt, mint a cipzárvarró talppal. Az alsó hornyaiban egy vagy két zsinór is elfér, vagy egy zsinórtól jobbra és balra is varrhatunk.


11. Rejtett cipzár varró talp – (invisible zipper foot)

Rejtett cipzár varró talp


A talp alján két kis horonyban pontosan elfér a rejtett cipzár vékony fogazata. Nyitottan varrjuk fel a rejtett cipzárt, a két vájat egyikében vezetjük a fogazatot, attól függően, hogy attól jobbra vagy balra varrunk. A rejtett cipzár varrását és a szoknyavarrás fontos műveleteit is bemutatom az ÉVA szoknya-csomaghoz tartozó videós tananyagban


12. Gombfelvarró talp – (button sewing foot)

Gombfelvarró talp


A műanyag résszel leszorítva a gombot, tűpontosan beállítjuk a gomb lyukaihoz a cikcakk-öltést, és… nagy levegővétel… és varrunk... Na, ez az egyetlen talp, amit soha nem használok! Mire beállítanám, rég felvarrtam a gombokat kézzel.


13. Felső anyagtovábbító - (walking foot)

Sétáló talp


Ez számomra a csúcs-talp – forradalmasította az egyenes tűzéseket vastag rétegeken és a műbőr táskák varrását – ez arra képes, hogy a tű le-fel mozgásával és az alsó továbbítóval összehangolva, a felső anyagréteget is továbbítja, így nincs tapadás, ráncolás, megnyúlás – imádnivaló! Felszerelésnél a jobb oldalán lévő kis kart ne felejtsük el a tűrúd csavarja fölé igazítani, így fog együtt mozogni a többi alkatrésszel. 


14. Stoppoló tűzőtalp – (darning foot)

Stoppoló talp


Nem csak stoppolni lehet vele, hanem szabad gépi tűzésre is alkalmas. Nem szorítja le az anyagot, így kézzel tetszőlegesen mozgathatod azt a tű alatt.


15. Szabad gépi tűző talp – (free motion quilting foot)

Kukacoló talp


Szabad gépi tűzés


Az előzőhöz viszonyítva annyival jobb, hogy beállítható a magassága az anyagrétegek vastagságához, a jobb oldalán lévő csavarral. Ehhez a talpamhoz van még két cserélhető kis elem, egy nyitott, és egy célkeresztes, amikkel még profibban rajzolgathatom a tűzött vonalakat.
A szabad gépi tűzés alapjait megtanulhatjátok tőlem egy 3 órás Workshop keretében, a Csepeli Varróiskolában.


16. Gomblyukvarró talp – (buttonhole foot)

Gomblyukvarró talp

Automata gépemhez egy bonyolultabb gomblyukvarró kocsi van, de itt most a hagyományos 4-lépésest mutatom. A beosztások segítenek, hogy be tudjuk állítani a gomb méretéhez a kivarrandó lyuk hosszát.


+1 hasznos cucc – Sorvezető

Ezt főleg steppeléshez használjuk, de a felhajtás vagy anyag széléhez is beállíthatjuk, mikor mire kell.

A fentieken kívül léteznek még ilyenek is:
- Egyenes varró talp – közepén kicsi nyílással, csak egyenes varrást tesz lehetővé, oldalirányú tűmozgást nem.
- Zsinórozó talpak – ezzel kis lyukakon befűzött fonal-, zsinór-szálakat tudunk cikcakkal levarrni.
- Teflon talp – bőr, műbőr varrására.
- Görgős talp – bőr, műbőr varrására, ugyancsak.
- Piéző talp – a piék varrásához keskeny szélvezető talp is ugyanilyen jó.



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.