Könyvajánló

tailoring.png



Tailoring: the classic guide to sewing the perfect jacket(Creative Publishing International kiadó)



Mivel varrás témában alig van mai magyar szakirodalom, ezért ha az ember lánya szakmai fejlődésre vágyik, akkor időnként antikvár könyveket vesz, vagy frissebb információért szétnéz a nemzetközi könyvpiacon.  Egész jó áron lehet (alig)használt könyvekhez jutni az Amazonon, de vigyázat! a szállítási díj meg is triplázhatja egy darab árát, ezért érdemes több forrást összehasonlítani, mielőtt leadjátok a rendelést. Nekem most szerencsém volt, olcsóbb lett a fuvar, mint a könyv :)


A Tailoring c. könyv kifejezetten a női kabátok, blézerek készítésével foglalkozik. Ez annyira szerteágazó téma, hogy a gyakorlott angol szabók sem használnak minden létező módszert, hanem inkább szakosodnak egyik vagy másik technikára.


Angol szabókat említettem, és itt nem a nemzetiségre gondolok, hanem (biztos tudjátok), hogy az angol női szabászat a közbéléssel és béléssel is ellátott felsőruházat, kabátok, kosztümök készítését jelenti, míg a francia szabászat területe a könnyebb anyagú, béleletlen, laza és lenge ruhák, blúzok, szoknyák csoportja. Tehát a könyvem címét röviden úgy is fordíthatnánk: Angol szabászat, útmutató a tökéletes kabát varrásához. Valójában a „Tailoring” mérték utáni szabást, méretre szabott ruha készítését jelenti.

Amellett, hogy megpróbálom összefoglalni, miről szól a könyv, helyenként saját gondolataimat is belefűzöm, amik az olvasás során felmerültek.

A 128 oldalas könyvet 2 este alatt kivégeztem, mert nemcsak érdekes, hanem a szöveg kevés benne, viszont a 400 darab fotó részletesen bemutat minden egyes műveletet. A kiadvány 2011-es, a képek még régebbiek, de mivel klasszikus darabokról van szó, alig van eltérés a mai divathoz képest. 


Kabát



Amit leír, az pedig – úgy gondolom – örök érvényű. Hiába a technikai fejlődés, a modernebb gépek, ez az a szakma, ahol mindig is szükség lesz a kézügyességre. A legmagasabb színvonalon dolgozó méretes szabóságok még ma is használnak kézi öltéseket és számtalan hagyományos eszközt az igényes kidolgozás érdekében.


Az első fejezet a választási lehetőségekről szól. A szerző a merevítés alapján 3 fő technológiát különböztet meg:
1.) bemutatja a kézzel bevarrt, azaz „pikírozás”-sal rögzített vásznazást (erről mi még tanultunk annak idején),

2.) a varrógéppel rögzített közbéléseket,

3.) a modern, rávasalható közbéléseket is (amiket mi csak úgy ismerünk: vetex).

És persze ezeket lehet tetszőlegesen ötvözni is egymással.

A fenti kategorizálásból következtethetünk arra, hogy tulajdonképpen minden jó minőségű kabátnak a lelke, a lényege a merevítés. Ez gondoskodik a jó tartásról, a tartósságról (amit a „fast fashion” kabátoknál már sajnos nem találunk meg), vagyis a közbélés rétegezése, elhelyezése, bedolgozása nagyon-nagyon fontos.

Kabát gallér

A bevezető szerint az alapvető elvárások a jól szabott és kivitelezett kabátokkal szemben:


- A ruhadarab szélei egyenesek és nem vastagok, a sarkok hegyesek, az ívek szabályosak. A kézi öltések nem látszanak.
- A gallér, eleje, zseb, zsebfedők, hasítékok szélei soha nem görbülnek kifelé, hanem a test felé hajlanak.

- Az összevarrások és a szűkítők egyenesek, simák, törés és dudor nélkül.

- Az alátétek és a felhajtások oldalsó szélei soha nem látszanak a színoldalról.
- Az ujjak egyenesen állnak, a felső íven nem lehetnek átlós gyűrődések.
- A bélésben van annyi kényelmi bőség, hogy a ruha a mozgás során sehol nem feszül.
- A gombok könnyen gombolható nyakas (nem szorosan felvarrt) gombok, nem dörzsölik ki a kabát anyagát a gomblyuk körül.
- A zsebek laposak és követik a test vonalát.


A fejezet leírja, hogyan válasszunk szabásmintát és alapanyagot. Külön kitér a kockás és csíkos minták illesztésére, és hogy ez nem akármilyen fazonoknál valósítható meg szépen. Az anyagokról szóló rész megerősített abban a hitemben és tapasztalatomban, hogy a legjobban kezelhető kabátanyag a gyapjú, ami csodásan formázható, nemcsak varrógéppel, hanem a vasaló alatt is


Részletezi a közbélések és a bélés kiválasztását, használatát. Például azt is megtudhatjuk, hogy ajánlott a ragasztós vetexet cikcakk-ollóval szabni, és vasalópréssel, vagy legalábbis nagy nyomáson rögzíteni, hogy stabil maradjon. Felsorolja, milyen egyéb kellékeket használunk még a kabátokhoz, (pl. válltömés, rögzítő szalagok), milyen eszközök kellenek a szabáshoz és a vasaláshoz, hogyan végezzük a különböző alkatrészek és anyagfélék vasalását és a varrásszélességek kivágását, elvékonyítását. Megismerhetjük, milyen kézi öltésekre lehet majd szükségünk a varrás során. 


Zseb varrása


Az előkészítésről szóló fejezetben szó esik az anyag beavatásáról, teszteléséről és a szabásminta ellenőrzéséről. Mivel drága anyagokból fogunk varrni, javasolja a könyv a próba-ruhadarab (muslin) elkészítését, méretre igazítását, és a szabásminta ezek szerinti módosítását. Ezekhez a műveletekhez is nagyon sok tippet kapunk, csakúgy, mint a szabáshoz. 


Vasaló eszközök


Ezután jön a legizgalmasabb fejezet (számomra legalábbis), ami az összeállításról szól. Az alsógallér, a kabát eleje és háta merevítése és formázása még az összeállítás előtt történik, ez nagyon sok kézi öltést és/vagy nagyon sok vasalást is jelent. Végigkövethetjük lépésről lépésre a kihajtós és a sálgallér elkészítési menetét, a különböző zsebváltozatokat, az ujja bevarrását, felhajtásokat, hasítékokat. 

A bélés bevarrásáról is sok fotó készült, emellett még említi a könyv a téli vastag közbélés bevarrását, és a félig bélelt kabátra is van példa.
Befejező műveletként megtudhatjuk, hogyan kell szépen tűzni, hogy készül a szegélyes kabát-gomblyuk, és hogy a nyakas gomb felvarrásában segítségünkre van egy pálcika vagy fogvájó. 

Gomb varrása

Elsősorban a gyakorlottabb varróknak ajánlom figyelmébe a könyvet, akik többet szeretnének tudni a női kabátok szakszerű elkészítéséről. Emellett a kezdő varróknak is jó szívvel ajánlom, mert betekintést nyerhetnek az angol szabók munkájába, és felmérhetik, némi gyakorlással hová lehet fejlődni. Mert minél jobban megismerjük ezt a szép szakmát, annál többre értékeljük a szakemberek munkáját és igényesebbek leszünk a saját ruháink kiválasztásában. 

Ha úgy érzitek, az angol nyelv nem az erősségetek, akkor is rengeteget tanulhattok a könyvből, mert lépésről lépésre, sok fotóval szemlélteti a leírtakat.


Szeretnél még többet olvasni a kabátvarrásról?
Saját két munkámat, egy steppelt kabátot és egy ballonkabátot is bemutattam itt a blogon.



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.