A szabás-varrás eszközei 2. - A varrógép kiválasztása

varrogepvalasztas.png


szabó-varró eszközökről nemrég írtam, és most jöjjön az, amit sokan kérdeztetek, hogy milyen is legyen a varrógép. Ehhez szedtem össze a legfőbb szempontokat.


Használt varrógépek

A varrógépek nem avulnak el, mivel a régiek is ugyanazon az elven működnek, mint az újak. Ezért ha van a családban egy régi darab, ki ne dobd, érdemes kipróbálni. A 30-40 éves elektromos gépek többsége még most is megállja a helyét, javíthatóak és alkatrészek is vannak hozzájuk. Egyre több varrógépszerelő szakosodik használt gépek felújítására és eladására. Így már 10-15.000,- Ft-ért csupa fém alkatrészes csodamasinákhoz juthatunk. Ezek néha többre képesek, mint mai társaik, például a vastag anyagok, farmer, műbőr varrását jobban bírják.
Tanács: ha használt gépet vásárolsz, akkor mindig ragaszkodj hozzá, hogy nézze át egy szakember. Ha szükséges,  járj utána, milyen mai kiegészítők kaphatók hozzá. Egyetlen hátrány: a felújítás, újabb alkatrészek vásárlása néha költséges lehet.
A régi gépek közül nagyon jó a Neumann összes generációja, a Pfaff, Veritas, Lucznik, Singer gépek.  


Neumann varrógép


Érdekességként említem: vannak még használatban 80-100 éves, lábbal hajtható varrógépek is, bizonyos célokra még mindig ezek a legjobbak, pl. riseliőhöz. Ezek már muzeális értékű darabok (nekem is van egy örökölt kincsem, egy Pfaff gép, felújításra és méltó elhelyezésre vár).


Új varrógépek

Ha új varrógépet szeretnél, akkor sem kell egyből százezreket költeni. Kezdőknek tökéletes egy egyszerűbb, kézi beállításokkal működő háztartási varrógép, ami kijön kb. 35-55.000 Ft-os keretből. Olyan márkát és típust válassz, amihez kaphatók kiegészítők (pl. talpak), így később szükség szerint lehet majd bővíteni. Nem kellene elcsábulni a túl sok program és beállítási lehetőség (és magas árak) irányába, mert csak megnehezíted vele a tanulást.
A varrás sikere sokkal inkább a sok gyakorlással szerzett technikai tudáson múlik, mint a full-extrás gépeken. Azért is nem ajánlom egyből a programozható gépeket, mert a kézi beállításokkal sokkal könnyebben megérted a géped működését. Igaz, hogy nekem tavaly óta van egy komolyabb komputeres Elna gépem is, amit a munkámhoz vettem, de előtte 23 évig nyúztam a régi Singeremet, ezt:


Singer varrógép


 Ez volt az első saját varrógépem, már 25 éves. Varrtam rajta vatelinnel bélelt téli dzsekit, ágytakarót, patchwork falvédőt, sok-sok függönyt, táskát, ruhát. Mivel hűséges típus vagyok, még mindig megvan és jól is működik, viszont pont az a ritka fajta (ferde tűrudas), amihez semmilyen plusz talp nem kapható már. Nem lehet például tűzőtalpat, felső anyagtovábbítót venni hozzá.


Mielőtt az első új varrógépedet megveszed, látogass el egy szakboltba (ne hipermarketben), és ne csak az árakat, hanem a méreteket is hasonlítsd össze. Vedd figyelembe, hogy a JÓ VARRÓGÉP ott kezdődik, hogy:


– 
nem a legkönnyebb, a belső szerkezeten kívül a géptest egy része is fémből van (és varrás közben nem táncol el az asztalon),
– 
nem a legkisebb, egyébként nem tudjuk a tű alá gyömöszölni a nagyobb munkadarabokat (a gép karhossza, azaz a motorrész és a tű közti szabad terület minél nagyobb, annál jobb).


Az alap funkciók, amivel minden háztartási varrógépnek rendelkeznie kell:

– Egyenes öltés (ez alap)
– Cikcakk öltés
– Öltéshossz beállítás (több fokozatú, vagy még jobb a fokozatmentes)
– Öltésszélesség beállítás (legalább a cikcakknál, fokozatos vagy fokozatmentes)
– Szálfeszesség beállítás (manuális)
– Orsózás
– Előre-hátra varrás (elerősítés, manuális)

– Általános varrótalp (egyenes öltéshez és cikcakkhoz is jó)

– Cipzárvarró talp – ez fontos kellék, enélkül nem tudunk közel varrni a cipzárhoz
– Világítás


Egyéb funkciók (a 30-55.000 Ft-os gépeknél):

– 4-lépéses gomblyukvarrás, gomblyukvarró talppal (kocsival) – a közhiedelemmel ellentétben ezzel sem nehéz szép gomblyukat varrni, nem kell mindenáron az automata gomblyukvarró funkció.
– Kézi szálvágó – hasznos, gyors, nem kell mindig a kisollóért nyúlni.
– Állítható talpnyomás – ez nagyon hasznos a különböző vastagságú és felületű (pl. csúszós, nyúlós) anyagokhoz.
– IDT rendszer, felső anyagtovábbító  vagy más néven sétáló talp – többnyire nem beépített, hanem külön kapható tartozék. (Van 10.000 Ft-os is, de sok géphez olcsón rendelhető az Ali-ról, “walking foot” néven.) Óriási találmány! Jelentősen megkönnyíti több rétegű, vastag anyagok egyenletes összevarrását, tűzését – erre mindenképp érdemes költeni.

Sétáló talp


 – Kelmetovábbító letakarása vagy leeresztése – stoppolásnál és szabad gépi tűzésnél van rá szükség, kell hozzá tűzőtalp is (erről még a talpaknál írok majd).
– Szabadkarossá alakítható – így sokkal kényelmesebb körbevarrni pl. nadrágszárat, táska szélét.
– Ikertű használata, – ez szinte minden újabb varrógépen működik, nagyon hasznos, mert rugalmas tűzést, felhajtást tudsz vele varrni, mint egy fedőzőgéppel. Jó, ha van hozzá plusz cérnatartó tüske is a gépen.
– Rátolható nagyobbító asztal – erre csak a nagyobb varrományokhoz van szükség, pl. takarók tűzését könnyebbé teszi. Ha csak kisebb dolgokat varrsz, ne vegyél nagyobbító asztallapot, mert nem fogod kihasználni.
– Normál vagy nagyobb gépkar hossz – a tű és motorrész közti távolság min. 17 cm legyen (kb. ez a normál), és legyen annyi hely, hogy jobb kézzel is könnyen hozzáférjünk a munkához.
– Extra magas talpemelés – vastag anyagokhoz.
– Végsebesség állítás manuálisan – nem baj, ha nincs ilyen funkció, alapvetően a pedállal is tudjuk szabályozni a sebességet.
– Gombfelvarró talp – ezt a leírásokban szeretik feltüntetni. Nem tudom, te hogy vagy vele, számomra ez fölösleges, még sosem varrtam géppel gombot, nem is fogok.


Még több funkció (az 50-100.000,- Ft-os gépeknél):

– Sokféle varróprogram.
– 5 mm-nél nagyobb öltésszélesség – ez a hímző-díszítő mintáknál hasznos.
– Tűpozíció állítás, lent-fent – nem kell a kézikerékkel bajlódni, a sokszor ismételt műveleteknél jó szolgálatot tesz.
– Több hozzácsomagolt kiegészítő.
– Nagyobb varrási sebesség.
– Automata tűbefűző – egyelőre ritkán használom, de a drágább gépek mindegyikén van.


A 100.000,- Ft fölötti gépeknél az ár arányában egyre több az automata funkció, memóriával, rengeteg varróprogrammal és sok kiegészítővel rendelkeznek. Mindegyik sokat tud, de meg kell nézni, melyiknek mi az erőssége. Van, amelyik foltvarrásra specializált, van, amelyik vastag anyagokra, stb.


Tavaly, mielőtt kiválasztottam az új gépemet, ami egy Elna Excellence 680, először összehasonlítottam az itthon kapható márkákat. Letöltöttem az internetről és átnéztem több gép használati utasítását is, végül az ár-érték arány miatt ez a lett a győztes. Kétszer is megnéztem a Varróvilág-ban, ahol megmutattak rajta minden funkciót és ki is lehetett próbálni. Mire megvettem, már betanultam az angol gépkönyvből az összes műveletet és alkatrészt.

Elna Excellence 680


 Fontos szempont volt a hazai márkaszerviz (Varróvilág), a jó alkatrész utánpótlás, az erős motor, a masszív, robusztus felépítés, és a szabad gépi tűzéshez és ruhavarráshoz való rengeteg kiegészítő a csomagban. Nem akartam mindenáron több száz programot, pl. a betűvarró funkciókat ritkán fogom használni, viszont a hímzések közül már sokat varrtam (külön öröm, hogy 9 mm-es öltésszélességet is tud), és egyre többet fedezek fel a sokféle rugalmas öltés közül is. A memória használatát még meg kell tanulnom. 
Nagyon szeretem az automata szálvágót, ami a munka hátoldalára húzza a szálat és ott vágja el, nagyon meggyorsítja a munkámat és nem marad szálvég a tűzések színoldalán. Pont annyi cérnát hagy, hogy a következő varrásnál nem kell beállítanom. A tűpozíció beállítását is sokszor igénybe veszem. Az asztalnagyobbításra még csak egyszer volt szükségem, és nagyon ritkán használom az automata tűbefűzőt és a végsebesség állítót. Van hozzá térdemelő, mint az ipari gépekhez, így nem kell kézzel emelnem a talpat két varrás között.


 Összességében, nagyon elégedett vagyok az Elnámmal, főként a gyorsaság, pontosság miatt. Lehet vele varrni műbőrt, rugalmas anyagokat és vékony muszlint is, profi eszköz a szabad gépi tűzéshez és foltmunkákhoz is. Haladóknak jó szívvel ajánlom. Aki viszont üzemszerűen, napi 6-8 órában akar varrni, inkább ipari gépet vagy többféle speciális gépet vegyen.


Írtam egy cikket a leghasznosabb gépi öltésekről, külön kiemelve a rugalmas öltéseket. Hátha ezzel is tudok segíteni, hogy könnyebben kiválaszd a számodra tökéletes varrógépet.
Ide tartozó téma a varrógép talpak bemutatása is, kattints és megtalálod itt a blogon.



Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, oszd meg másokkal is a Facebookon, és mentsd el a Pinteresten!


Az idastyle.hu és blog.idastyle.hu oldalak teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll. A cikkek, leírások, fotók, rajzok, vagy ezek részleteinek másolása, sokszorosítása, üzleti célú felhasználása TILOS, és jogi következményeket von maga után. 

Engedélyezett a link vagy az oldal internetes megosztása.